Professzori rangra emelték a jászkunsági Karikó Katalint

Szolnokon született, Kisújszálláson nőtt fel, 2019-ig alig ismerte valaki Magyarországon (bár külföldön már akkor is kitűnő pályát futott be), de a járvány alatt és a Nobel-díjjal szerzett nagy ismertsége, világhíre ellenére is büszke jászkunsági gyökereire. Most professzori címmel díjazták eddigi munkásságát.

Tovább olvasom

Megható – tantermet nevezett el egykori gimnáziuma Karikó Katalinról

Bár a hosszú évtizedes kutatómunkája ellenére néhány éve még csak Szolnok megyében és tudományos berkeken belül ismerték igazán Karikó Katalin nevét, mára pedig alig van olyan ember hazánkban, aki ne tudná, kiről is van szó. Annál inkább, hiszen néhány napon belül Stockholmban, első magyar nőként veszi át az elképesztő elismerésnek számító Nobel-díjat. Ünnepélyes keretek között jelentette be egykori gimnáziuma, hogy a biológia tantermet róla nevezik el.

Tovább olvasom

Megható módon emlékezik meg Kisújszállásról és családjáról a Karikó Katalinról szóló könyv

„Karikó Katalin útja Kisújszállástól a Nobel-díjig”, „A kisújszállási Hamupipőke, akinek a tudomány volt a hercege”: nem véletlen, hogy az országos média, mint a HVG, vagy a Telex, ilyen felütéssel kezdi a Karikó Katalinról szóló portrékat és cikkeket, hiszen a Nobel-díjas, Szolnokon született kutatóbiológus számtalan interjújában hangsúlyozta származását. A Könyves Magazin most egy kedves részletet osztott meg a róla szóló, gyerekeknek is ajánlott ismeretterjesztő könyvből.

Tovább olvasom

Akikre Szolnokon és Kecskeméten is büszkék vagyunk – teljesítményük megismételhetetlen

Városaink egyik fokmérője, hogy kiket adtak a világunk gördülékenyebbé formálásához és szebbé tételéhez. Vannak, akiket tetteiken keresztül személyükben őrzünk az emlékezetünkben, és sokan vannak, akik tömeggé váltak a kollektív emlékezetben. Gyakran éles viták közepette beszéljük el a haza szempontjából fontos államférfiak tetteit, és késre menően a megosztókét, ellentétben velük kevesebb szó esik a tudósok, művészek, oktatók, szorgos és alkotó munkájáról.

Tovább olvasom