Több száz szalmabála égett Örményesen

Füstölt és helyenként égett egy körülbelül ötszáz szalmabálából álló kazal még szombat délután egy Örményes mellett lévő majorban – számolt be róla a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A mezőtúri és a szolnoki hivatásos tűzoltók civilekkel együtt összesen öt vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Eközben négy erőgép bontotta meg a kazlat. Megközelítőleg kétszáz bála égett le, a többit sikerült megmenteni. A munkálatok vasárnap reggelig tartottak.

Tovább olvasom

Többezer négyzetméteren ég egy elektronikai hulladékhalom

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy összehordott, öt méter magas elektronikai hulladékhalom ég körülbelül nyolcezer négyzetméternyi területen Budapest X. kerületében, a Kozma utca és a Sírkert út közötti területen. A lángok oltását a tűzoltók megkezdték. A helyszínre riasztották a katasztrófavédelem mobil laborját is. Az égett műanyagok szagát Zuglóban, a Thököly úton is lehet érezni, de még Káposztásmegyeren is.

Tovább olvasom

Megdőlt egy ház fala Kunmadarason

Sérülés szerencsére nem történt, de a ház lakhatatlanná vált. Megdőlt egy százhúsz négyzetméteres családi ház hátsó fala vasárnap délelőtt Kunmadarason, a Bajcsy-Zsilinszky utcában – számolt be róla a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelem honlapja. Az ingatlan lakója az eset idején otthon tartózkodott, de nem sérült meg. A karcagi hivatásos tűzoltók a területet kordonszalaggal lezárták, illetve értesítették a helyi önkormányzat szakemberét. A ház lakhatatlanná vált, tulajdonosát az egyik ismerőse fogadta be. Fotó: Karcag HTP

Tovább olvasom

Két lakóház kigyulladt és órákon át égett

Több, mint harminc embert kellett kimenekíteni, de személyi sérülés nem történt. Csütörtök délután kigyulladt egy lakóház Budakeszin: a Katasztrófavédelem akkori közlése szerint a Rózsa utcában egy kétszintes lakóház égett ki, a tűz azonban egy másik ház tetőterére is átterjedt. A lángokról a város polgármestere, Győri Ottilia tett ki fotókat a Facebookra. A Katasztrófavédelem végül csak három órával később, csütörtök este közölte, hogy a tűzoltóknak sikerült körülhatárolnia, majd eloltania a lángokat. Este a polgármester rövid Facebook-videót tett közzé, amelyben elmondta: 34 embert kellett elhelyezni a tűz miatt, de személyi sérülés nem történt. (Hvg.hu)

Tovább olvasom

Házfalnak ütközött egy autó Jászladányban

A Petőfi Sándor utcában történt a baleset a megyei Katasztrófavédelem honlapján megjelent beszámoló szerint. Egy ház falának ütközött egy személyautó Jászladányban, a Petőfi Sándor utcában – írták kedd reggel rövid közleményben. A jászkiséri önkormányzati tűzoltók érkeztek ki a helyszínre, és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat.

Tovább olvasom

Felrobbant egy kazán Cserkeszőlőn

Felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán hétfő délelőtt Cserkeszőlőn, egy József Attila utcai családi házban. A kazán az ingatlan garázsában volt, a detonáció kárt tett az ott álló autóban is – tájékoztatta a Szoljon.hu-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Mire a kunszentmártoni hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, a lakók elfojtották a lángokat, így az egység a kazánban lévő izzást, parázslást vízsugárral szüntette meg. A ház lakható maradt.

Tovább olvasom

Bőven hagyott nyomokat a szélvihar Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Északabbra nagyobb pusztítást végzett a hétfői és keddi időjárás, de Szolnokon és a Jászságban is okozott károkat bőven. Hétfőn összesen nyolc bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez a viharos szél okozta károk miatt Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. Törökszentmiklóson egy felújítás alatt lévő iskola állványzatának faborítását, Jászberényben pedig egy négyemeletes társasház gyűjtőkéményének lemezfedését bontotta meg a szél. Jászfényszarun egy távközlési kábelt szakított el a vihar, míg Kisújszálláson, Jászberényben, Jászapátiban és Szolnokon fákat hasított meg és döntött ki a szél. (Katasztrófavédelem)

Tovább olvasom

Megint egy nagy csattanás a 4-esen

Karcag mellett történt a baleset hétfő este, az érintett útszakaszt lezárták. A tűzoltók a mentőkkel együttműködve emelték ki a kisebb jármű vezetőjét. Nyerges vontatóval ütközött össze egy személyautó a 4-es főút 163-as kilométerszelvényénél, Karcag térségében. Az ütközés következtében az autó az árokba került, vezetőjét a karcagi hivatásos tűzoltók a mentőkkel együttműködve emelték ki a kocsiból. Az érintett útszakaszt lezárták. (Katasztrofavedelem.hu)

Tovább olvasom

Csépán kigyulladt a tetőszerkezet egy házban

Beizzott a saralt födémszerkezet mintegy húsz négyzetméteren hétfő reggel Csépán, egy Béke utcai családi házban. A tűz az épületben található kemence kéményéből indult ki és innen terjedt tovább. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal bontották meg a födémszerkezetet az izzások, parázslások után kutatva, amelyeket két vízsugárral szüntettek meg. A ház lakható maradt, lakója az épület tűzzel nem érintett helyiségeiben el tudott helyezkedni.

Tovább olvasom

Gyakorlópályán készülhetnek villámárvizekre Szolnok mellett | videó

Kétnapos védelmi gyakorlat keretein belül avatta fel október elején új, árvízvédelmi gyakorlópályáját az Országos Vízügyi Igazgatóság a Szolnok-Milléri Szivattyútelepen. A több száz vízügyes itt valós körülmények között gyakorolhatja a védekezést. Erre nem csak az egyre gyakrabban várható extrém időjárási jelenségek miatt, de azért is szükség van, mert az elmúlt 7-8 évben nem volt alkalmuk, hogy élesben küzdjenek a gátak tetejét nyaldosó árhullámok vagy éppen a buzgárok ellen. A helyszínen a HVG is járt, akik videós összefoglalót készítettek a gyakorlatról:

Tovább olvasom