Bronzkori baltát találtak Pusztamonostor mellett

A Jász Múzeum számolt be róla, hogy Jászberény megbecsült állatorvosa, Dr. Silimon-Várday Zoltán találta meg a pusztamonostori határban a több, mint 3000 éves tokosbaltát, amelyet még a bronzkorban itt élt elődeink használtak. A balta a múzeum egyik legrégebbi időre keltezhető fémtárgya lett.

Tovább olvasom

Szenzáció: ritka, különleges baltát találtak Alattyánnál

Különleges, értékes féldrágakőből, a jáde nefrit nevű változatából készült zöld színű baltát, esetleg vésőt talált Kerékgyártó Gyula, a Jász Múzeum Közösségi Régészeti Csoportjának tagja Alattyán közelében egy, a Zagyva melletti őskori lelőhelyen. A lelet a Jász Múzeumba került, ahol egy tavaly Porteleknél talált arany ruhadíszt is bemutattak.

Tovább olvasom

A Jász Múzeummal együttműködésben mutatták be a jászjákóhalmi ásatás során megtalált szablyát

November 22-én, a Magyar Tudomány Ünnepén mutatták be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Sophianum épületében a Jász Múzeummal együttműködésben feltárt szablyát, amely bizonyító erővel bír eleink Selyemútra vonatkozó kapcsolatával és távolsági kereskedelmével.

Tovább olvasom

Egy évig fog száradni a helyi védett épület

Aláírta a Tiszti Klub 400 millió forintos fejlesztésének támogatási szerződését Budai Lóránt. Jászberény nemrégiben időközi választáson elsöprő többséggel újraválasztott polgármestere közölte, a Jász Múzeumtól 100 méterre található, helyileg védett Honvéd Jász Kaszinó felújításának első ütemében az épület magasabb belmagasságú pincéjét fogják újraszigetelni, hogy az állagromlást megállítsák. Ezt követően a pince legalább egyéves száradás után, a második ütemben lesz fejleszthető, ugyanezen szakaszban egy éttermet is szeretnének kialakítani az épületben. Az ingatlant kiállító és rendezvénytérként képzelik el, ezért elsőként a homlokzatát, tetejét fogják felújítani, nyílászárókat cserélni és átépítik a földszintet, itt jegypénztári,…

Tovább olvasom

Január közepéig zárva lesz a Jász Múzeum

A Jász Banda népzenei koncertjével ért véget a napokban a Jász Múzeum és a Jász Múzeumért Alapítvány idei Zenés Múzeumi Esték programsorozata. A zenekar tagjai, Kovácsné Lajos Krisztina, Bacskai Balázs, Balogh Roland, Molnár László és Nagy András lélekemelő dalokkal szórakoztatták a közönséget a Jász Múzeumban. Az intézményt is érintik az önkormányzat energiatakarékossági intézkedései, ezért a múzeum január 13-ig, valamint január valamennyi hétvégéjén zárva lesz. Forrás: Szoljon.hu

Tovább olvasom