A kézművesség értékmegőrzése – nemzetközi partnertalálkozón vett részt a jászberényi önkormányzat

A COMMHERITOUR nemzetközi projekt nyitórendezvényét tartották meg a csehországi České Budějovicében, amelyen a Jászberény Városi Önkormányzat küldöttsége is részt vett. A határokon átívelő együttműködés célja a szellemi kulturális örökség részét képező hagyományos kézművesség fejlesztése és értékmegőrző újragondolása.

Tovább olvasom

„Elfeledett jászkunsági receptjeink nyomában” címmel indít akciót a megyei önkormányzat

Izgalmas felhívás olvasható az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a Facebook-oldalán. A szervezet a Szolnok megyei önkormányzat felhívását osztotta meg, amelynek keretében elfeledett, vagy kevésbé ismert jászkunsági recepteket szeretnének összegyűjteni, majd közkinccsé tenni.

Tovább olvasom

Itt a lehetőség a tehetséges fiatal versmondók előtt, újra jön a Megavers

„Készülj, nevezz és mutasd meg magad” – bíztat felhívásában az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, amely a Szolnok TV-vel közösen 2009 óta rendezi meg a Megavers országos televíziós tehetségkutató versenyt. Céljuk, hogy a versszerető közönség tehetséges fiatalok tolmácsolásában élvezhesse a klasszikus és kortárs költők műveit.

Tovább olvasom

Ugye ismerős történet Szolnokon is? Az ilyen autóvezető közismert megnevezése: a bunkó

Kovács Tamás olimpiai bajnokunk egyre gyakrabban velünk is megeső története egy igazi, BMW-t vezető, senki mással nem törődő, csak beszólogatni tudó, de viselkedni képtelen embernek nevezett állatfajról. Ugye Szolnokon és a megye más városaiban is találkoztunk már ezzel a típussal?

Tovább olvasom

Fenyegetésbe torkolló balhé az M4-es lehajtójánál, még a vétkesnek állt feljebb – videó

A suzukis sofőr az utolsó pillanatban, a záróvonalat átlépve sorolt be a kamion elé. A mutogatás után is annyira hátrafelé figyelt, hogy nekikoccant az előtte menet közben lefékező autónak, aztán köpködésig, ordibálásig, fenyegetésig és garázdaságig fajult a dolog. Pedig csak magukat okolhatják.

Tovább olvasom

A meggyalázott hagyomány – Bóday Pál írása

A magyar szakrális és népi, paraszti kultúrának több tucat különleges, sok száz szép és erőszakmentes hagyománya van, amelyek alkalmasak turisztikai, közösségépítő, identitásteremtő módon hozzájárulni a magyarság múltjának őrzéséhez. A disznóvágás, a böllérfesztiválok viszont pont nem ilyenek. Giccses, eredeti tartalmukat elvesztett, véres és szadista performanszok, amelyek nem csupán az állatvédelemre vonatkozó szabályok és törvények betűjével, szellemével, de a felvilágosult emberiesség és a keresztény könyörületesség minden normájával is ellentétesek. Nem, hogy lábbal, de sáros-véres gumicsizmával tipornak rá minderre, ahogy azt a szerencsétlen malacot, akit rugdosnak, taposnak, szúrnak, sörrel és pálinkával locsolnak, miközben…

Tovább olvasom

A Szolnoki Művésztelep alkotásait tekinthették meg Baján a műkedvelők

A kiállítást Folyók közt címmel rendezték meg, a Bácskai Kultúrpalotában, a magyar kultúra napjának előestéjén. Honnan a cím? Kézenfekvő hisz mindkét város folyó ölelésében fekszik. A Szolnoki Művésztelep a Zagyva és a Tisza torkolatában terül el. Folyók mellől, folyók mellé hozták el a kiállítást meleg szívvel, hangzott el a tárlat megnyitóján. “A 120 évet a kortárs alkotó társaság 15 művésze fémjelzi. Technikában és művészi szemléletben nagyon változatos anyag látható a falakon. Az alkotásokat áthatja a hely szelleme, ami mindenkire hatással van, aki egyszer is betette lábát a Szolnoki Művésztelepre” –…

Tovább olvasom