24 éve tetőzött az eddigi legmagasabb vízállással a Tisza

Megosztás

Elképesztő, emberfeletti teljesítményre és összefogásra volt szükség ahhoz, hogy 2000 áprilisában megakadályozzák, hogy Szolnokot ne öntse el a Tisza, ami 19-én 1041 centivel tetőzött. Fiatalok, idősek, mindenki pakolta a homokkal teli zsákokat, vagy teával és élelemmel segítette a veszélyhelyzetben dolgozókat.

A tiszai cianidszennyezés után nem sokkal ismét kihívással kellett szembenéznie Szolnok városának. Az új évezred elején, március és április eleje között csaknem megállás nélkül esett az eső a Kárpát-medencében, ráadásul a lehullott csapadék területi átlaga a megelőző két évben szinte minden hónapban meghaladta a sokévi átlagot.

Húsz éve tetőzött a rekord árvíz 2020.04.17.

Húsz évvel ezelőtt, április 19-én 1041 centiméteres vízállással tetőzött a Tisza Szolnoknál, 67 centiméterrel az addig valaha mért legnagyobb vízszint fölött. A védekezési munkálatokban vízügyi szakemberek, katonák mellett több ezer önkéntes vett részt.

Az illetékes miniszter veszélyhelyzetet hirdetett ki a Közép-Tisza környékére, majd elrendelték Tiszasüly, Kőtelek, Hunyadfalva és sok más település részleges kitelepítését. A rekord vízállás szinte minden területen, köztük a vasúti közlekedésben is komoly gondot okozott.

A Közép Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) visszaemlékezése szerint a rendkívüli készültségű védekezésben foglalkoztatottak létszáma a csúcson, április 19-én 13 328 fő volt. „Hat katonai helikopter, 347 építőipari gép, 877 közúti jármű, és 9 vízi jármű is részt vett a hatalmas munkában. Fontos megjegyezni, hogy a térségben a folyó tetőzése 32 órán keresztül elhúzódott” – írják.

A KÖTIVIZIG működési területén 123 kilométeren kellett nyúlgátat építeni, valamint 30 kilométeren bordás megtámasztás, 69 kilométeren pedig hullámverés elleni védműre volt szükség. A védekezés során 314 ezer köbméter homokot és 71 ezer tonna homokos kavicsot használtak fel. Homokzsákból 8,5 millió fogyott, továbbá 388 ezer négyzetméter fólia és 8200 négyzetméter szádfal.

A lassan levonuló ár után május 9-én szüntették meg a veszélyhelyzetet.

Képek: KÖTIZVIZIG Fb

Kapcsolódó cikkek