24 éve történt Európa egyik legnagyobb környezeti katasztrófája, a tiszai cianidszennyezés

Megosztás

A Tisza sírt, zokogott – így idézte fel az akkori állapotot egy jelenlévő, aki testközelből élhette meg a tiszai cianidszennyezés pusztító következményeit. 2000. január 30-án este tíz óra környékén egy román bányavállalat létesítményéből rengeteg  cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz került a Lápos folyóba, majd a Szamosba és a Tiszába. Szolnok is megemlékezett a borzalmas katasztrófáról.

A megengedett határérték száznyolcvanszorosa. Ennyivel volt több a halálosan mérgező hatású anyagból a Tiszában az évezred első hónapjának utolsó napjaiban.

Az aranymosással foglalkozó nagybányai Aurul nevű cég egyik cianid- és nehézfémtartalmú szennyvízzel teli zagytározó gátja szakadt át. Először a Zazar és a Lápos folyóba, aztán a Szamosba és a Tisza mellékfolyójába került.

„Nincs leírás arra az állapotra, amikor éjszaka, egy autó lámpája által bevilágított fénysávban pusztuló halak ezrei próbálnak görcsösen levegőhöz jutni úgy, hogy erre esélyük sincs” – hangzott el Török Zoltán természetfilmes A mérges folyó című dokumentumfilmjében.

A vízügyi szakemberek egyből cselekedtek, a víz toxikus koncentrációjának hígításával próbálták csökkenteni a károkat, ettől függetlenül azonban a Tisza élővilága sosem látott pusztításon ment keresztül. Kizárólag a magyarországi szakaszon több, mint 1200 tonna hal pusztult el.

„A cianid a sejtlégzést vagy más néven biológiai oxidációt blokkolja. E folyamat során termelődik az az energia, amely az élőlény különböző életfolyamataihoz szükséges” – írja a Turista Magazin. Emellett rengeteg madár és emlős elpusztult, kisebb csoda, hogy a tiszavirág megmenekült.

A vállalatnak egyébként semmilyen kárelhárítási terve nem volt, Magyarország összesen  29,3 milliárd forintos kárigényt jelentett be. A román vizsgálatok szerint a balesetet „előre nem látható körülmények” okozták. A per jócskán elhúzódott, végül azt állapították meg, hogy az Aurul jogutódja, a Transgoldot terheli a felelősség.

A katasztrófáról Szolnok városa minden évben megemlékezik. Györfi Mihály alpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott, a természet csodájának, a vízügyi szakemberek munkájának és a tavaszi hosszú áradásnak köszönhető, hogy a Tisza élővilága néhány év alatt helyreállt.

Kép: Szalay Ferenc Fb, Weprot Kft

Kapcsolódó cikkek