Gyurcsány Ferenc a szolnoki identitásról is elmélkedett az Agórában

Megosztás

Telt ház előtt adott fórumot Gyurcsány Ferenc Szolnokon, az Agóra nagytermében. A zömében nyugdíjasokból álló publikum mély figyelemmel hallgatta, időközönként pedig lelkesen kommentálta a több mint egy óra hosszú beszédet.

Az esemény apropójául a június 9-i európai parlamenti, illetve önkormányzati választás szolgált. Gyurcsány fő mondanivalója az elvesztegetett elmúlt tíz év volt, amit többször is kiemelt. Szerinte országunknak ideje lenne végre elfogadnia a történelmi sorsát, mert idővel elkerülhetetlen a szembenézés. Kultúránk – kiemelte a latin nyelvet, a kereszténységet – sokkal inkább kapcsolódik Nyugathoz, mint Kelethez, a bizánci vagy éppen pravoszláv felfogáshoz, világképhez. A DK nem titkolt célja, a hajó visszakormányzása, hogy a főáramlat mentén tudjunk haladni újra.

Úgy látom, hogy az Orbán kormány nem így gondolkodik, ők magasról tesznek a választópolgárok véleményére, egypólusú, egyakaratú  az ország, és nem más érdekei érvényesülnek csupán, mint Orbán Viktoré – fejtette ki. Ezután anekdotázott, a feleségével való megismerkedésének körülményeiről mesélt, miszerint már a legelején közösen döntötték el melyik étterembe mennek randevúzni. A közös döntés fontossága visszatérő motívum volt a beszédben. A közönség tapssal, egyetértéssel jutalmazta az elhagzottakat.

Gyurcsány érkezését és gondolatait tapssal jutalmazta a hallgatóság

Kissé enigmatikus üzenete után, gyakorlatiasabb téma került terítékre, az oktatás helyzete. Hány iskola van Szolnokon, nyolc legalább, ugye? – szólt a fórum látogatóihoz. Szeretném, ha mindenki olyan helyre írattathatná be a gyermekét, ahová kívánja, legyen szó poroszosabb, klasszikusabb iskoláról vagy alternatívról. A szabad választás lehetősége rendkívül fontos lenne- magyarázta.

A DK országgyűlési képviselője, Dr. Komáromi Zoltán egy másik problémás területről, az egészségügyről, annak méltatlan állapotáról beszélt,  ezzel együtt elismerését fejezte ki  mindezen körülményeken felülemelkedő egészségügyi dolgozók állhatatos munkájáért. A beszéd végén Gyurcsány, Györfi Mihálynak, a DK szolnoki polgármesterjelöltjének adta át a mikrofont, hogy megválaszolja a hallgatóságban maradó megválaszolatlan, megyeszékhelyet érintő kérdéseket.

Gyurcsány Ferenc nagy lendülettel érkezett Szolnokra

Szerző és fotók: Nagy Milán László

Kapcsolódó cikkek