Ennyi volt, újabb ikonikus szolnoki építményt bontanak le

Megosztás

Féktelen parkolóépítésbe kezdett a városvezetés, éppen az önkormányzati választásokat megelőző hónapokban. Miközben több vidéki város tesz lépéseket az autómentes belváros kialakítására, vagy legalábbis a sétálóövezetek fejlesztésére, Szolnok ezúttal is a másik irányba tart.

Bizonyára sokak számára ismerősek lehetnek a Fiumei Úti Általános Iskola melletti faházak. Szépnek nem szép, de egyszerűen megszokták a helyiek, sőt sokaknak kellemes emlékei fűződnek ehhez az egykor élettel teli helyszínhez. A hetvenes évek elejéig kell visszarepülnünk az időben, amikor is megépültek, és adtak helyet a Ságvári körúti, illetve a Kassai úti iskola első évfolyamának. A demográfiai hullámok akkori csúcsán kapóra jött a két új épület.

A napköziként is funkcionáló intézmény későbbiekben Gondozási Központ, Idősek Klubja volt. A város szívében elhelyezkedő faházak könnyen megközelíthetőek voltak tömegközlekedéssel, nem véletlenül működtek több mint harminc évig.

A panelek közt üde színfoltnak számított a kert, ahol az idősek kedvükre tevékenykedhettek, pihenhettek. Ezenkívül szakképzett szociális munkások gondoskodtak a rászoruló személyek ellátásról.

Minden szolnoki retinájába beleégett ez a látvány

Viszont már jó ideje áll kihasználatlanul a terület, amit Szalay Ferenc is észre vett, ugyanis bejelentette, hogy a megnövekedett igényeknek megfelelően egy 72 férőhelyes, 2700 négyzetméteres parkolót építenek a faházak helyére. A Móra park, a rendelő, az óvoda, a bölcsőde és az Aldi után újabb építkezés, felújítás veszi kezdetét a környéken. A parkolóval egyetemben új közparkot is létesítenek a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. segítségével. A parkolóépítési hullám úgy tűnik elárasztja a várost, hiszen az Ispán körút 1-3. szám mögötti területen is hasonló munkálatok várhatóak.

Más kérdés, hogy a fényképen látható fák túlélik-e a fejlesztést. Nem ez lenne az első példa az utóbbi években, ahol a szavakban támogatott zöldítési terv visszájára fordulna, gondoljunk az Alcsira, vagy a Tiszaligetre, ahol mindig találnak arra kellő magyarázatot, hogy miért kell kiirtani a 30-40 éves hatalmas fákat.

Ezen az ajtón már senki nem fog belépni

A fotók készítése közben megszólított bennünket egy idős úr, aki aggályát fejezte ki a beruházással kapcsolatban: “Nem volt sok értelme így, hogy üresen állt, de még mindig egyszerűbb lenne felújítani, hasznosítani, mintsem ledúrni” – mondta.

A közvélemény és a környéken élőket megosztja a projekt. Egyesek szerint parkolóházak felhúzása jelentene megoldást az egyre növekvő belvárosi gépjárműállományra, mások szerint pedig Szolnoknak inkább sétálóutcára lenne szüksége. Mások pedig úgy látják, tarthatnának gyakrabban választásokat, mert nem lehet a véletlen számlájára írni, hogy ezekben az időszakokban újra és újra sokszorosára emelkedik a jelöltek produktivitása, tenni akarása a városért.

Mindenesetre ottjártunkkor még nyoma sem volt munkának, egyelőre a lombos fák uralják a környéket.

Hamarosan sok dolga lesz a “hulladék összeszedő tündérnek”

Szerző: Nagy Milán László

Fotók: Vajó Levente

Kapcsolódó cikkek