A lakók nem értik, miért kellett megcsupaszítani egy gyönyörű fát Szolnokon

Megosztás

„Semmi baja nem volt, csak zavarta a parkoló autókat” – ezt gyanítja a szerkesztőségünket megkereső szolnoki, aki azon elégedetlen Malom utcai lakosok közé tartozik, akiket felháborított, hogy bármilyen előzetes értesítés és indoklás nélkül megcsupaszítottak, „kettévágtak” egy gyönyörű, a madaraknak otthont, a helyieknek árnyékot adó fát. Megkerestük a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.-t.

Az egyik érintett lakó a saját elmondása szerint meg is könnyezte, hogy látszólag a semmiért milyen csúnyán elbántak a környék egyik ikonikus fájával, amely nagyjából a hetedik-nyolcadik emeletig ért, kettő lépcsőháznak adott árnyékot a nyári melegben.

A Malom utcában lakó hölgy szerint a fa ránézésre szépnek és egészségesnek tűnt, ezért is érthetetlen a laikus szemek számára, hogy miért történt a beavatkozás. Sőt, vihar idején sem volt a fával probléma, az ágai nem okoztak károkat. Az előtte-utána fotót kiemelt képünkön láthatják.

Idén január közepén egy másik fakivágási ügy borzolta a kedélyeket. „Kiszáradt” – mondta a favágó csapat egyik tagja érdeklődésünkre akkor, amikor kivágták a szolnoki Tófenék utcában a több mint hatvanéves platánfát. A növény évtizedeken át uralta a környéket, de valaki megfúrta törzsét és növényvédőszerrel tette tönkre. A rendőrség akkor rongálás miatt indított eljárást, ide kattintva olvashat többet a szintén felháborító esetről.

Most másról van szó, nem tudunk szándékos mérgezésről, sem olyanokról, akiket különösebben zavart volna a terebélyes fa, az autósok panasza is csak feltételezés. Az általunk megkérdezett lakó végigkérdezte a lépcsőházban az ott élőket, akik hasonló módon megrökönyödtek a látványon, amit a munkások maguk után hagytak.

Természetesen nem állítjuk azt, hogy egy átlagember minden részletre kiterjedően meg tudja állapítani, hogy egy fa, legyen bármennyire szép, egészséges-e teljes mértékben. Pont ezért lenne fontos az érintettek megfelelő tájékoztatása, ám ez több egybehangzó vélemény szerint elmaradt.

Két kérdéssel fordultunk a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.-hez: egyrészt, hogy milyen indokból történt az intézkedés, másrészt, hogy a lakók megfelelően lettek-e tájékoztatva a munkát megelőzően? Még nem kaptunk választ, amennyiben ez megváltozik, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkek