Kivágtak egy 60 éves fát Szolnok belvárosában, többek szerint megmenthető lett volna

Megosztás

Kiszáradt – mondta a favágó csapat egyik tagja érdeklődésünkre akkor, amikor kivágták a szolnoki Tófenék utcában a több mint hatvanéves platánfát. A növény évtizedeken át uralta a környéket, de valaki megfúrta törzsét és növényvédőszerrel tette tönkre. Valóban ki is száradt több ága, sok viszont újra kihajtott. Ennek ellenére azt mondták rá illetékesek: kiszáradt, ki kell vágni. A tuskója viszont egészen más állapotról tanúskodik.

Még mindig indulatokat kelt annak a hatalmas fának a megmérgezése, majd kivágása, ami több évtizeden át nyújtott árnyékot és biztosított friss levegőt a belvárosban. Talán pont az árnyéka lett a veszte, mert állítólag hatalmas lombjának hullatása miatt lett elege valakinek belőle, és mérgezte meg az általa fúrt lyukakon keresztül.

Sokan egy környékbeli idős embert gyanúsítanak a mérgezéssel. Lapunk érdeklődésére viszont az illető határozottan cáfolta, hogy ő lenne a tettes. Sőt, neki, pontosabban a közeli garázsának még jót is tett a platán árnyéka, tehát nem volt érdeke a mérgezés.

A platán sorsáról a megyei kormánypárti lap, a szoljon.hu is beszámolt.

A cikkben leírtakkal kapcsolatban a vármegyei rendőrkapitánysághoz fordultunk kérdésekkel.

A cikk azt állítja, hogy:
“A Szolnoki Rendőrkapitányság rongálás bűntettének kísérlete miatt 2023. május 31-én nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. De mivel úgymond a nyomozás során az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, ezért a hatóság 2023. szeptember 26-án felfüggesztette az eljárást.”

Erre egy megerősítést kértünk.

Ugyanakkor a cikkben az is olvasható, hogy:

“Egy középkorú férfi szemtanúja volt a fa mérgezésének:
…tavasszal egy este, amikor fél tíz-tíz óra tájban jöttem hazafelé, pont akkor locsolta a mérget a lyukakba az illető. Még meg is vártam, mit művel ott. Rendőrségi eset is lett belőle. Nem is értem, miért nem lett végül semmi az ügyből, hiszen tudták az elkövető nevét is, én is tanúskodtam.”

Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük, hogy “…miért nem lett semmi az ügyből, ha tudták az elkövető nevét”?

Hol tart a felfüggesztett eljárás?

Kihallgatták-e a cikkben is említett “szóba is hoztak egy embert, akinek közel van a garázsa hozzá” illetőt. Szóba került-e egyáltalán az eljárás során az ő neve, mivel mindenki rá gyanakszik.

A rendrőrség azt válaszolta, hogy:

“A Szolnoki Rendőrkapitányság  rongálás bűntett kísérlete miatt 2023. május 31-én nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, aki a Szolnok, Tófenék úti garázsor mellett található platánfa tövébe 3 lyukat fúrt, majd azokba ismeretlen folyadékot öntött, valamint a fa tövét sóval beszórta. 

A nyomozás során az elkövető kiléte nem volt megállapítható, ezért a hatóság 2023. szeptember 26-án felfüggesztette az eljárást.”

Beszéltünk több környékbelivel is. Mindenki sajnálja a fát, ami sokak szerint simán megmenthető lett volna. Csak a kiszáradt ágait kellett volna levágni, ugyanis a fa több más ága kihajtott.

Valaki azt mondta, sajnos azt a gyakorlatot tapasztalja idehaza, hogy örömtelibben térköveznek a települések, mint fát ültetnek. Tisztelet a kivételnek. Zokszó nélkül vágnak ki fákat azzal, hogy majd ültetnek helyette másikat. De milyen másikat? Ujjnyi vastagokat? Azok mire megnőnek, sok időbe telik. Nagy nyugati városokban hatalmas belvárosi zöld szigetek szolgálják a lakosságot, a legjobb példa erre a Central park New Yorkban. Nálunk viszont nem, példa rá Tiszafüred főtere.

Másvalakitól tudjuk, hogy neki egy kertész ismerőse mondta, a fa megmaradt tuskóját elnézve, egyáltalán nem volt kiszáradva a platán.

Ez a tuskó maradt a fa után, ami egyáltalán nem arról árulkodik, hogy a platán kiszáradt volna
Balra a hatalmas platán, amit nemrég kivágtak. Érdekesség, hogy a kép jobb oldalán látható fát is a közelmúltban kivágták. Szemre ennek sem volt semmi baja… Fotó: Google.com

Nyitóképünkön: a több mint 60 éves platánfa hűlt helye

Kapcsolódó cikkek