A térkövek városa – Szolnok első helyen végzett a zöldfelületek csökkentésének “versenyében”

Megosztás

A kormánypárt országszerte csökkenti a zöld területeket és nagy lendülettel építi be legértékesebb területeinket, holott a környezetvédők már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy ez nem egy fenntartható állapot. A beépítési kedv mégsem lankad, sőt Szolnok megye az elsők között van térkövezés és betonozás tekintetében.

Decemberben megjelent meg a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) keretstratégiájának ötödik előrehaladási jelentése, mely szerint nem történt érdemi változás, továbbra is a mesterséges felszínborítottság növekedése figyelhető meg Magyarországon, miközben az egy főre jutó önkormányzati tulajdonú zöldterületek nagysága csökken – Szolnokon is.

Hazánkban tulajdonképpen már nem található a társadalmi-gazdasági tevékenység hatásaitól mentes táj, írja a Másfélfok. Ez veszélyt jelent többek között a különféle ökoszisztémákra, élőhelyekre, biológiai sokféleségre, továbbá a víz körforgását zavaró mértékben befolyásolhatja.

Ennek a trendnek a megfordításával nemcsak a növekvő, természeti erőforrásainkat felélő, pazarló anyaghasználatot tudnánk szabályozni, de jobb életkörülményeket is teremthetnénk a helyi lakosoknak, ami nem utolsósorban a klímaváltozás negatív hatásaihoz való alkalmazkodáshoz is hozzájárulna.

“A mesterséges felszínborítottság alakulását vizsgálva a korábbi tendenciákhoz hasonlóan összességében továbbra is annak növekedése figyelhető meg. A területhasználatot hazánkban az urbanizációs folyamatok, az infrastrukturális és ingatlanpiaci, illetve az építőipari fejlesztések utóbbi években történő előtérbe kerülése, valamint a zöldmezős, illetve barnamezős beruházások arányának alakulása befolyásolja leginkább.” 

A 2010–2021 közötti időszakban összesen öt megyében volt tapasztalható jelentős növekedés, melyet a különféle infrastrukturális és ágazati beruházások indukálhatnak. A markáns növekedést mutató megyék közé tartozik

  • Jász-Nagykun-Szolnok (29%),
  • Győr-Moson-Sopron (26%),
  • Pest (17%),
  • Fejér (16%) és
  • Hajdú-Bihar (15%) megye.

Mindeközben az önkormányzati tulajdonban álló zöldfelületek száma csökken. “Az 1 főre eső zöldterületre vonatkozóan megállapítható, hogy a 2018. évi 28,2 m2/fő értékhez képest a következő évben emelkedés tapasztalható, de 2020-tól a kis mértékű csökkenés jellemző.”

A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a belterületek, beépített területek növekedésének mértéke veszélyt jelent többek között a különféle ökoszisztémákra, élőhelyekre, biológiai sokféleségre, továbbá a víz körforgását zavaró mértékben befolyásolhatja.

A térkövezés és a mindent beépítés veszélyeiről szóló részletes elemzést az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

Kapcsolódó cikkek