Költési időszakban irtják a fákat Ligeti József körzetében

Megosztás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden lehetséges felületen felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fakivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Ám rég tudjuk: Szolnokra egészen más szabályok vonatkoznak.

Az Alcsi Holt-Tisza a megyeszékhely talán legzöldebb városrésze, ide még nem ért el az invazív térkő biznisz és a várostól távoli elhelyezkedésének hála úgy tűnt, hogy ez sokáig így is marad. Mesék már nincsenek, de vannak elkötelezett természetvédők, akik felhívják a figyelmet a felesleges és káros pusztításra, ahogyan ez történt a napokban Szolnokon.

Ligeti József körzetében – minden előzetes bejelentés nélkül – múlt héten láncfűrész zaja törte meg a békés csendet. A meglepő pusztításról a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület számolt be közösségi oldalán. Ők azok, akik a holtág természeti értékeinek megóvásán, bemutatásán, fejlesztésén dolgoznak, a döntéshozók pedig épp annak a megszüntetésén, írja a zöld szervezet közösségi oldalán és így folytatja: -Rendszeres faj felmérést végzünk a területen,mellette odútelepet is működtetünk önkormányzati engedéllyel, szemeteseket helyeztünk ki, és még több természetvédelmi projektet is terveztünk.

A bejegyzéshez mellékelt fényképek nyomasztó látvány nyújtanak: látszólag egészséges, többméteres fák hevernek az út mellett. Néhányan még terebélyes lombkoronával várják az aprítást, míg mások már lecsupaszítva, feldarabolva emlékeztetnek az emberi brutalitásra. Az Alcsi Holt-Tiszát is elérte a fakivágási hullám?

“A mostani helyzettel az a gond, hogy költési időszak van, szeptembertől márciusig – a madarak költési időszakán kívül – bármikor elvégezhető lett volna ez a munka. Jelentősnek mondható a természetvédelmi károkozás, nagyon örülnénk ha a jövőben megkérdeznék a természetvédelemmel foglalkozók véleményét is, és valami közös megegyezés mentén folynának ezek a beavatkozások.” – hangsúlyozza az egyesület.

Az ott költő madarak értetlenül kiabálnak, repkednek, ami a munkát végző alvállalkozónak nem tűnt fel, hiszen a költési időszak fogalmával sem voltak tisztában, írja bejegyzésében a szakember.

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület megtette a szükséges bejelentést az illetékes természetvédelmi hatóságok felé, habár azt írják, hogy valódi eredményt nem várnak, esetleg az oldaluk blokkolását tartják elképzelhetőnek, mint minden hasonló helyzetben.

Mindenesetre bármi is volt a Vénusz utca környékén történt fakivágás oka, pár hónapot még biztosan lehetett volna vele várni. A lakosság tájékoztatását a hozzászólók közül is sokan hiányolják.

A körzet képviselőjét, Ligeti Józsefet megkerestük az üggyel kapcsolatban, amint válaszol kérdéseinkre, frissítjük a cikkünket.

Frissítés 1.:

Ligeti József válaszában azt írta, előzetesen ő sem tudott a körzetében történt fakivágásokról. Sőt, azt sem tudja, hogy pontosan hány darab fáról van szó. Szerkesztőségünknek azt javasolta, hogy keressük fel a helyszínt és végezzük el a számolást mi magunk. „A kivágott fák számát illetően javaslom a helyszín felkeresését és a számolás elvégzését.” Hozzátette, hogy a fakivágások idején épp külföldön tartózkodott, ezért csak később, pénteken reggel értesült a történtekről.

Elmondta, hogy hazaérkezését követően a történtekről polgármesteri hivatalnál érdeklődött, ahol a megfelelő választ megkapta, majd azt a közösségi oldalon közzétette. Ligeti József közszereplői oldalán nem találtuk meg a szóban forgó tájékoztatást, ezért a polgármesteri hivatalhoz fordultunk további információért. Cikkünket frissítjük, amennyiben választ kapunk.

Frissítés 2.(június 14.):

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület megkeresésünkre elmondta, hogy a bejelentést követően a természetvédelmi hatóság munkatársával a helyszínre érkeztek, ahol megállapították, hogy egy gázcső kiégetése miatt 50 méteres sugarú körben vágtak ki fákat és cserjéket a Főgáz megbízásából.

Mint kiderült, a munkát elvégző cég, illetve a megrendelő sem tájékoztatta az illetékes hatóságot a tervekről, így esély sem volt arra, hogy elhalasszák a tiltott időszakban tervezett munkálatokat.

A madárfigyelők szerint ebben az esetben csak egyetlen módon lehetett volna megakadályozni a madarak veszélyeztetését: ha a környéken élők az első kapavágásnál értesítik az illetékeseket, vagy éppen az egyesületet. Talán akkor az egyébként indokolt irtást, a Főgázzal egyeztetve el lehetett volna napolni. Ám mivel az itt lakókat senki nem értesítette a tervekről (sem az önkormányzat, sem a körzet képviselője), így szinte lehetetlen volt meggátolni a fák és bokrok kivágását.

Fotók: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

Kapcsolódó cikkek