Látványos és szomorú hőtérképen a szolnoki fakivágások és fapusztulások

Megosztás

Rengeteg facsemetét ültetnek ugyan az utóbbi időben a városban, viszont számos idős fát is elveszített a megyeszékhely.

A Szolnoki ZöldErő írt arról a Facebook-oldalán, hogy bár örömteli, hogy az elmúlt hetekben városszerte rengeteg új facsemetét ültettek és ezzel nőtt a zöldfelület Szolnokon, de ezzel egyidejűleg “észre kell venni azt is, hogy az elmúlt időszakban mennyi idősebb fát veszített el a város”.

“Két egymást követő évben súlyos aszály sújtotta térségünket, a nyári forróság, a jelentős csapadék elmaradása, a talaj víztartalmának csökkenése miatt a fiatalabb fákon kívül olyan fák is legyengültek, kiszáradtak, amik már évtizedek óta szolgálták a várost látványukkal, árnyékukkal, levegő tisztító képességükkel. A frissen ültetett fiatalabb fák némileg jobb helyzetben vannak, öntözésük révén valamennyi vízhez jutnak” – írják a bejegyzésben.

A Szolnoki ZöldErő az általuk tapasztalt fapusztulásokat, kivágások helyeit felvitte egy hőtérképre, ábrázolva, mennyi fával lett szegényebb a város – ez látható az alábbi posztban. Értelemszerűen ahol színes pacák vannak a térképen, ott tapasztaltak fapusztulást, kivágást, és minél nagyobb a piros folt, annál több, vagy jelentősebb törzsátmérőjű fa pusztult el az adott helyen.

“Szeretnénk ezzel szemléltetni, hogy mennyire szomorú a helyzet és a legfontosabb feladat a meglévő zöld vagyon megmentése, megőrzése lenne. Közösségi öntözős akcióinkkal is erre akartuk felhívni a figyelmet, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a régóta velünk élő fák megtartására, a mindenki számára élhetőbb városi környezet kialakítására” – olvasható a posztban.

További képek és a nagyítható hőtérkép ide kattintva tekinthetők meg.

Kapcsolódó cikkek