Szolnok lehet a példa a hazai energiatárolók kapcsán?

Megosztás

 A jövő a zöldenergiáé, szerencsére így gondolja ezt az Energiaügyi Minisztérium is. Bejelentették, hogy villamosenergia rendszerszintű tárolási kapacitásának bővítését megcélzó pályázatnak a közelmúltban megszülettek a támogatói döntései, amelyek alapján mintegy félszáz ipari tároló létesülhet Magyarországon.  

A villamosenergia rendszerszintű tárolási kapacitásának bővítését segítő pályázat 62 milliárd forintos keretösszeggel februárban nyílt meg. A nyertes pályázatok együttesen lefedik a kiírásban megcélzott 440 megawatt kapacitást. A támogatott vállalatoknak, szervezeteknek legkésőbb 2026 tavaszáig kell elkészülniük az új berendezések telepítésével, hálózatba kapcsolásával.

A program sikeres végrehajtásával két éven belül mintegy hússzorosára nőhet a hazai energiatárolói kapacitás.

A nagy érdeklődést kiváltó vállalati program Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének terhére, részben nemzeti költségvetési forrásból indulhatott el. A 62 milliárd forintos keretből ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemben tartásához lehetett vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt igényelni.

A tervezett kapacitásbővítés közel felére nagy energiaipari szereplők vállalkoztak, de egyéb ágazatokból is számos ipari felhasználó hajthat végre támogatott beruházásokat. Egy korábbi programban elnyert forrással az átviteli rendszerirányító MAVIR már építi hazánk legnagyobb, 20 megawattos energiatárolóját a megyeszékhelyen, Szolnoknál. A napokban lezárult pályázat több projektjében is ezt meghaladó kapacitású berendezéseket telepíthetnek majd – árulta el a minisztérium.

Kép: Forest-Vill

Kapcsolódó cikkek