A független vidéki média lapszemléje

Megosztás

Idegölő araszolás, választási tülekedés, mocskos cigányozás, női politikusok csatája, problémás útfelújítás, transzcendentális meditációs tanári képzés, EU-s pénzből felújított élményfürdő és csalással vádolt polgármesterjelölt: többek között ez szerepelt a független vidéki online sajtó kínálatában az elmúlt héten.

Szol24: Idegölő araszolás reggel és este

Mindegy, hogy munkába tart, vagy munkából jön valaki, a reggeli órákban, hét és nyolc óra között és délután is lassított belvárosi forgalomra, „beállt hídra” számíthat. Ötletek tömkelege látott már napvilágot a probléma rendezésére – P+R parkolók kialakítását, a közösségi közlekedésre való ösztönzést, teljes átszervezést és speciális reggeli és délutáni szabályok bevezetését felvetették már az illetékesek, előrelépés azonban csak nem akar történni az idegölő araszolással kapcsolatban. A Szol24 utánajárt, hol akadtak el a dolgok.

*

Szabad Pécs: Nagy lesz a tülekedés az önkormányzati választáson az ellenzéki oldalon

Nemrég ezt kizárta, ám mégis elindul az önkormányzati választáson a Mellár Tamás országgyűlési képviselő által alapított Mindenki Pécsért Egyesület, habár polgármesterjelöltjük nem lesz. Ám így is vetélytársa akad a Pécset 2019 ősze óta irányító ellenzéki összefogásnak. Mellárék egy másik, LMP-közelinek mondható civil szervezettel karöltve vágnak bele a kampányba – miközben a zöldpártnak nem lesznek jelöltjei Pécsen. A Szabad Pécs arról is írt, mit gondol erről Péterffy Attila független polgármester.

*

Borsod24: A koszos függönytől a mocskos cigányig

Sajóbábonyban is elkezdődött a választási kampány, ezzel együtt alaposan kiéleződtek az ellentétek a település polgármesterjelöltjei között. A jelenlegi faluvezető elég messzire elment a csatározásban: a Borsod24 szerkesztőségébe beküldött hangfelvétel szerint ”lemocskoscigányozta” a helyi művelődési ház vezetőjét, aki nem mellesleg néhány hét múlva ellenfele lesz a voksoláson. Látlelet egy kis település hatalmi harcairól és technikáiról.

*

Debreciner: Valószínűleg női polgármestere lesz Hajdúnánásnak a város történetében először

Hajdúnánás jelenlegi fideszes polgármestere – Szólláth Tibor – bejelentette már tavaly ősszel, hogy nem indul el újra a voksokért, maga helyett alpolgármesterét – a szintén fideszes Nagyné Legény Ildikót – ajánlja a város választóinak figyelmébe. A napokban pedig a város képviselő-testületének ellenzéki frakcióvezetője – az MSZP-s Bódi Judit – hozta nyilvánosságra szándékát: megméretteti magát polgármesterjelöltként. Éles kampányidőszakra lehet számítani, mert az utóbbi időben egyre több személyes és politikai feszültség terhelte a kisváros irányítóinak kapcsolatait – ezekről számol be a Debreciner.  

*

KecsUp: Mindenki megkönnyebbülhet, ha végre befejeződik a problémás útfelújítás

A beruházótól a kivitelezőn és az önkormányzaton át a közlekedőkig minden kecskeméti megkönnyebbülhet, ha végre kitehetjük a pontot az Izsáki úti, korántsem problémamentes beruházásnak a végére. Akadtak előre nem látható gondok, ugyanakkor az is igaz, hogy alaposabb tervezési munkával és körültekintőbb szervezéssel igen sok anomália elkerülhető lett volna, és sikerülhetett volna. Azt pedig egyelőre nem látni, hogy a második ütem mikor kerülhet sorra, mert az is felvetődött már, hogy inkább más módon próbálják majd orvosolni a délnyugati városrész közlekedéshálózati hiányosságait – derítette ki a KecsUp.

*

Veszprém Kukac: Transzcendentális meditáció avagy gondoljunk az elménkre úgy, mint az óceánra

Minél több a békés ember, annál békésebb az egész társadalom – véli a veszprémi Kelemen Márton, aki tavaly eldöntötte el, hogy öthónapos képzésre utazik Thaiföldre, hogy transzcendentális meditációs tanár válhasson belőle – írta meg a Veszprém Kukac. „Intenzív, bentlakásos tanfolyam volt, egy kis helyen tartózkodtunk, ahonnan nem volt kijárás. A napirend feszes, meditációból és tanulás, reggel héttől este fél tízig. Minden napunk ugyanolyan, csak vasárnap volt három óra szabadidőnk és egy óra wifi-használat. Hazajöttem és igyekszem segíteni az embereknek, hogy megszabaduljanak a vállukra nehezedő terhektől” – mesélt kalandjairól a lapnak a pedagógus.

*

Szegeder: Elindul Botka ellen egykori szövetségese, a csalással vádolt Joób Márton

„Elegem van a pártok közötti viszályból. Szegediként tenni akarok a városért” – mondta csütörtökön Joób Márton szegedi független képviselő és háromszoros világbajnok kenus, majd bejelentette, indul a polgármesteri székért. A döntés nemcsak azért meglepő, mert ellenfele, a 22 éve regnáló Botka László frakciójának tagja volt korábban, hanem azért is, mert a képviselő ellen jelenleg eljárás folyik csalás vádjával, amelynek szerdai tárgyalásáról a Szegeder is tudósított.

*

Nyugat: 770 millió forintból újítják fel a szentgotthárdi élményfürdőt

Termálhővel is fűtik majd a szentgotthárdi élményfürdőt, ezzel jelentősen csökkenthető a földgáz – írta meg a Nyugat. A Vas megyei kisváros uniós TOP és TOP Plusz programban két pályázatot is nyer, melyek közül az egyik a városi tulajdonban lévő élményfürdő energetikai felújítását célozza, közel 738 millió forint támogatással. Tudni kell, hogy a fürdő még az energiaárak emelkedése által okozott energiaválság alatt sem zárt be, de már akkor felmerült a rendszer korszerűsítésének igénye.

Kapcsolódó cikkek