Elképesztő mennyiségű hulladékkal szembesülhetünk a Tisza-tó környékén

Megosztás

A Közép Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a közösségi oldalán több alkalommal is beszámolt az önkéntesek által megvalósított szemétgyűjtő akciókról. Tény, mint bárhol máshol az országban, úgy Szolnokon is sokan hajlamosak felelőtlenül eljárni és szemetelni, ennek kapcsán a KÖTIVIZIG rendkívül érdekes adatokkal szolgált.

A tájékoztatásuk szerint az elmúlt 15 évben, tehát 2008-tól a tavalyi évig a környezeti kárelhárítási készültség keretében összesen 3480 köbméter, az árhullámokkal felhalmozódott kommunális hulladékot távolítottak el a Kiskörei vízlépcső felvizéről. Kiszámolták, ez a mennyiség több, mint ötven, 12 méter hosszú hajókonténert tudna megölteni.

A körforgásos gazdaság által a PET-palackokat is hasznosítani tudják, de a fém és az üveg újrafelhasználása is megoldott.

„A kommunális hulladék mellett hasonló nagyságrendben „halásztak ki” uszadékfát (4248 erdei köbméter) a vízlépcsőnél, az egyéb szerves anyag mennyisége pedig több mint negyvenezer köbmétert tett ki, amit aprítékolás után, fűtőanyagként hőerőműben használtak fel” – írták.

A szakemberek és önkéntesek munkája mellett a Tiszán és annak mellékfolyóin több, mint tíz éve szerveznek folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket, tavaly például A kezdeményezés által 300 tonna feletti hulladéktól mentesítették az érintett területeket.

Kép: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig Fb

Kapcsolódó cikkek