Néptáncfesztiválon lép fel a szolnoki Tisza Táncegyüttes

Péntek délután a résztvevő együttesek zenés felvonulásával veszi kezdetét a Martin György Néptáncfesztivál Szegeden. Idén nyolc együttes csoportjai vesznek részt a fesztiválon. A házigazda Szeged Táncegyüttes mellett ott lesz Magyarország legrégebbi amatőr táncegyüttese, a szolnoki Tisza Táncegyüttes is.

Tovább olvasom

Az alapító Kovács Mihályról nevezik el a Tisza Táncegyüttes székházát

A Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület néhány nappal ezelőtti közgyűlésén döntött arról, hogy tiszteletük jeléül a tavaly év végén elhunyt Kovács Mihályról nevezik el a székházukat. Nyolcvanadik születésnapján Szalay Ferenc polgármester azt mondta róla, kevesen vannak, akik még életükben legendává válnak, de Misi bácsinak sikerült.

Tovább olvasom

Elhunyt a Tisza Táncegyüttes ikonja, F. Bede Ferenc

F. Bede Ferenc, a szolnoki Tisza Táncegyüttes szólistája életének 83. évében április 26-án csendben eltávozott. A Tisza Táncegyüttes alapító tagját, egyik oszlopos táncosát május 16-án 10 órakor a szolnoki római katolikus temetőben helyezik végső nyugalomra, közölte családja. A Tisza Táncegyüttes a következőket írta: “A Tiszás család újra gyászol. Egy ikon távozott közülünk! F. Bede Ferenc a Tisza Táncegyüttes valaha volt egyik legkiemelkedőbb táncosa, vezetője, vezéregyénisége, alapító tagja hagyott el minket.” F. Bede Ferenc a Tisza Táncegyüttes 1990. április 14-i fellépésén, harminc évi szereplés után mondott búcsút az aktív táncnak.

Tovább olvasom

Nyolcvanéves lett Szolnok díszpolgára, Kovács Mihály

80. születésnapját ünnepli Kovács Mihály. A Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület alapítóját, Szolnok díszpolgárát Szalay Ferenc köszöntötte fel személyesen, majd közösségi oldalán. Kevesen vannak, akik még életükben legendává válnak, és Kovács Mihály – vagy ahogy mindenki ismeri, Misi bácsi – ilyen, írja bejegyzésében a polgármester. Két évvel ezelőtt egy interjúban beszélt a gyökereiről és pályájáról. -Háborús gyerek vagyok. Szüleim ízig-vérig nyakas kunok, tősgyökeres kunhegyesiek voltak, magamat is annak vallom. A második világégés időszakában a frontvonal elől vándoroltak rokonoktól rokonokig. Hárman vagyunk testvérek. Én 43-ban jöttem a világra Pesten, László öcsém 44-ben…

Tovább olvasom

Arról álmodik a néha sötétségbe burkolózó Szolnok, hogy Európa kulturális fővárosa legyen

Rövid önkormányzati közgyűlést tartottak Szolnokon csütörtökön. Az előterjesztések előtt bejelentették, hogy a tavaly augusztusban elhunyt Rácz Andrea aljegyző tisztségére kinevezték Versitz Évát, a koordinációs és marketing igazgatóság élére pedig Öhlbaum Emesét. Ezt követően letette esküjét az oktatási, kulturális és ifjúsági bizottság egykori tagjának, a decemberben elhunyt Kormosné Szombati Mártának a helyére megválasztott Szabó Krisztina, majd az előterjesztések sora egy újabb személyi változás bejelentésével indult. A Szolnoki Értéktár Bizottság egyik lemondott tagja, Simon Gyula helyett Horváth Róbertnek, a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület elnökének szavazott bizalmat a közgyűlés. Ezek után a testület…

Tovább olvasom