Néptáncfesztiválon lép fel a szolnoki Tisza Táncegyüttes

Megosztás

Péntek délután a résztvevő együttesek zenés felvonulásával veszi kezdetét a Martin György Néptáncfesztivál Szegeden. Idén nyolc együttes csoportjai vesznek részt a fesztiválon. A házigazda Szeged Táncegyüttes mellett ott lesz Magyarország legrégebbi amatőr táncegyüttese, a szolnoki Tisza Táncegyüttes is.

Szegeden először 1966-ban rendeztek nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől – Novák Ferenc kezdeményezésére – a fesztivál évente váltakozva ad otthont nemzetközi és magyarországi, illetve határon túli magyar együtteseknek. A magyar tánccsoportok fesztiválja Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli.

A fesztiválon a csoportok új koreográfiáikat mutathatják be a zsűri előtt, amely azokat értékeli és díjazza. A szervezők néhány évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy a rendezvényen az ifjúsági csoportok számára is biztosítanak szakmai megmérettetési lehetőséget, mivel ez a korosztály már rendelkezik azzal a tánctudással, amely teljes esztétikai élményt nyújt, lelkesedésük, szenvedélyük és odaadásuk pedig páratlan.

Ahogy már említettük, a Szeged és a Tisza Táncegyüttes mellett jelen lesz az Alföld Néptáncegyüttes Csongrádról, az Árendás Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Bartók Táncegyüttes Békéscsabáról, a Dobbantó Néptáncegyüttes Szegvárról, a Terbete Néptáncegyüttes az erdélyi Zilahról, valamint a Tiszavirág Néptáncegyesület Deszkről és Szegedről. A fesztivál zenekara az országosan ismert Juhász zenekar lesz.

Péntek délután a résztvevők népviseletben, zenés kísérettel vonulnak a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre, ahol a fesztiválmegnyitón ízelítőt adnak műsoraikból.

Szombat este a Kisszínházban a csoportok a zsűri és a közönség előtt lépnek fel. Emellett a fiatal táncosok szakmai programokon is részt vehetnek: táncbemutatókat tartanak, a zsűri részletes szakmai értékelést nyújt a produkciókról, és a fesztivál hagyományaihoz híven a napi programokat hajnalig tartó táncház zárja.

A Tisza Táncegyüttes produkcióját a Tiszavirág Fesztiválon láthattuk az elmúlt hetekben, valamint fellépnek a Városházi Esten is. A közösségi oldalukon azt írták, szintúgy nagyon várják már a szegedi fellépést.

Kép: Tisza Táncegyüttes Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek