Arról álmodik a néha sötétségbe burkolózó Szolnok, hogy Európa kulturális fővárosa legyen

Megosztás

Rövid önkormányzati közgyűlést tartottak Szolnokon csütörtökön.

Az előterjesztések előtt bejelentették, hogy a tavaly augusztusban elhunyt Rácz Andrea aljegyző tisztségére kinevezték Versitz Évát, a koordinációs és marketing igazgatóság élére pedig Öhlbaum Emesét. Ezt követően letette esküjét az oktatási, kulturális és ifjúsági bizottság egykori tagjának, a decemberben elhunyt Kormosné Szombati Mártának a helyére megválasztott Szabó Krisztina, majd az előterjesztések sora egy újabb személyi változás bejelentésével indult. A Szolnoki Értéktár Bizottság egyik lemondott tagja, Simon Gyula helyett Horváth Róbertnek, a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület elnökének szavazott bizalmat a közgyűlés.

Ezek után a testület elfogadta, hogy 2023-ban 209 millió forintból gazdálkodhatnak a Szolnoki Szimfonikusok, melyből 169 millió forint a működésre, a további negyvenmillió bérfejlesztésre fordítható. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetőinek, Ignácz Ervinnek és Patkós Imrének a tisztsége 2023. június 30-ig szól. E tekintetben a közgyűlés az ügyvezetői poszt betöltésére irányuló pályázat kiírásáról is határozott.

A Kőrösi úti temetőben az elmúlt évben közel kétezerötszáz négyzetméternyi út újult meg. A testület megszavazta, hogy idén további ezeregyszáz négyzetméternyi felület, elsősorban a belső úthálózat jelentősebb szakaszainak újraépítése valósulhat meg, mintegy ötvenmillió forintból.

Szolnok 2027-ben adja be a pályázatát, hogy 2035-ben elnyerhesse az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A városnak a folyamatos kihívások teljesítése miatt a kulturális koncepciójának cselekvési tervét rendre aktualizálnia kell. Az ülésen a képviselők arról döntöttek, hogy a megyeszékhely – a pályázat sikere érdekében – ez évben megtalálja a projektet támogató településekkel és egyéb partnerekkel a kapcsolatot. Mégpedig úgy, hogy közben, 2025-ben Szolnok 950 éves évfordulója méltó megünneplésére is jusson a forrásokból.

Kapcsolódó cikkek