Ausztriában koncertezik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar

Megosztás

Ausztriában koncertezik január 31. és március 23. között a Szolnoki Szimfonikus Zenekar: a művészek Bécsben, Salzburgban, Eisenstadtban és Klagenfurtban lépnek fel, miközben a hazai közönség előtt is adnak koncerteket – közölte a zenekar szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Zenei zarándoklat című műsort a január 30-i szolnoki bemutató után egy nappal, január 31-én láthatja a közönség a bécsi Muth Hallban, majd február 1-jén Budapesten a Zeneakadémián. A koncertsorozaton közreműködik Kay Kyung Eun Kim zongorán, Michal Balas csellón, vezényel Nikolay Lalov.

Műsoron lesz az ukrán származású zeneszerző, Alexey Shor Zenei zarándoklata, egy csellóra és zenekarra írt kompozíció, amelyet a 19. század virtuozitása, a barokk fényűző gazdagsága és a latin-amerikai zene inspirált. Szergej Rahmanyinov orosz zeneszerző, zongoraművész és karmester II. zongoraversenyét is hallhatja a közönség, de a műsorban felcsendül Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz romantikus zeneszerző 1888-ban komponált V. szimfóniája is.

A szolnoki szimfonikusok a Romantikus érzelmek című műsorral február 20-án Szolnokon, egy nappal később a Budapesti Operettszínházban, február 23-án pedig a salzburgi Mozarteumban lépnek fel. A hangversenyeken közreműködik Dmitry Ishkhanov zongorán, Yookyung Yoon hegedűn, vezényel Massimo Belli. Hallhatja a közönség Max Bruch német romantikus zeneszerző I. hegedűversenyét és Liszt Ferenc 1., Esz-dúr zongoraversenyét, az egyik leggyakrabban játszott zongorára írt versenyművet. A hangversenyen felcsendül Ludwig van Beethoven 6., F-dúr, “Pastorale” szimfóniája, valamint Alexey Shor Útinapló című zongoraversenye is.

A zenekar Harmónia és nyugalom című műsorával március 4-én az eisenstadti Eszterházy-kastélyban lép fel, majd március 6-án Szolnokon, egy nappal később pedig a Gödöllői Királyi Kastélyban. Műsoron lesz Haydntől a D-dúr fuvolaverseny és a 104. D-dúr “Londoni” szimfónia, valamint Mendelssohn e-moll hegedűversenye (op. 64). A koncertsorozaton Fan Ting vezényel majd.

Végül március 22-én a Konzerthaus Klagenfurtban, egy nappal később pedig újra a salzburgi Mozarteumban lépnek fel a szolnoki szimfonikusok. A hangversenyen hallható lesz Mozart fuvolaversenye (no.2.), részletek a Don Giovanniból és A varázsfuvolából, Beethoven Fidelio című műve és az V. Szimfónia.

Mint a közleményben felidézték, tavaly három alkalommal Budapesten, a Zeneakadémián, két alkalommal Bécsben, a Muth Hallban és egy alkalommal Eisenstadtban, az Eszterházy-kastély Haydn-termében mutatkozott be a zenekar. Augusztusban felléptek az első alkalommal megrendezett gloggnitzi Mozart Festivalon, ahol a zenekart Massimo Belli vezényelte.

MTI

Fotó: szolnokiszimfonikusok.hu

Kapcsolódó cikkek