Bronzkori baltát találtak Pusztamonostor mellett

Megosztás

A Jász Múzeum számolt be róla, hogy Jászberény megbecsült állatorvosa, Dr. Silimon-Várday Zoltán találta meg a pusztamonostori határban a több, mint 3000 éves tokosbaltát, amelyet még a bronzkorban itt élt elődeink használtak. A balta a múzeum egyik legrégebbi időre keltezhető fémtárgya lett.

A nem akármilyen felfedezésről a 24.hu Sokszínű vidék rovata is írt. „A Kr. e. 11-13. században a bronzművesség már igen elterjedt volt a Kárpát medencében, a területen élő népek nem csak díszeket, ékszereket, hanem szerszámokat, baltákat, sarlókat, vésőket is készítettek bronzból.”

A környékbeli leletek tanúsága szerint az ilyen és ehhez hasonló baltákat feltehetően rituális célzattal ásták el. A Pusztamonostor határában megtalált bronzkori balta hossza 110mm, szélessége 55mm, súlya összesen 175 gramm.

Még tavaly novemberben írtunk róla, hogy a Magyar Tudomány Ünnepén mutatták be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Sophianum épületében a Jász Múzeummal együttműködésben feltárt szablyát, amely bizonyító erővel bír eleink Selyemútra vonatkozó kapcsolatával és távolsági kereskedelmével. A szóban forgó kard 2021-ben, Jászjákóhalmán került elő.

Kép: Jász Múzeum Fb

Kapcsolódó cikkek