A Jász Múzeummal együttműködésben mutatták be a jászjákóhalmi ásatás során megtalált szablyát

Megosztás

November 22-én, a Magyar Tudomány Ünnepén mutatták be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Sophianum épületében a Jász Múzeummal együttműködésben feltárt szablyát, amely bizonyító erővel bír eleink Selyemútra vonatkozó kapcsolatával és távolsági kereskedelmével.

Türk Attila, a Magyar Őstörténeti és Honfoglalás Kori Régészeti Tanszék tanszékvezetője szerint a 2021-ben, Jászjákóhalmán talált leletek a honfoglalás kori régészet és történet új szempontú megvilágosításához járulnak hozzá. A Pázmány régészeti műhelye egyébként 2017-től működik önálló tanszékként.

Türk emellett beszámolt a Jászjákóhalmán végzett 2021-es ásatásról. Itt került elő a szóban forgó kard, amit a bal felkar mellett, heggyel felfelé találtak meg. A rossz állapotban levő szablyát Döbrentey-Dávid Szilvia restautárot tette rendbe, aki fehér pöttyökre lett figyelmes a markolati részen. Kiderült, hogy tokhalbőrről lehet szó, ezért felkeresték az egyetlen magyar rájaszakértőt, aki Genfben lakik. A szakértő megállapította, tényleg bőrdarab található a markolaton, ami szinte biztos, hogy egy rájáé.

„Kardok hoztak össze bennünket, de a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek nem az a feladata, hogy a kardok köré szervezze a mondanivalóját. A Bibliában olvassuk, hogy a kardokból szőlőmetsző késeket lehetne kovácsolni a végső időkben” – mondta köszöntőjében Birher Nándor, a PPKE BTK dékánja.

Birher megemlítette Ferenc pápa látogatását, aki úgy fogalmazott, a kardok feszültsége helyett próbáljunk meg hidak lenni különböző kultúrák között.

A bemutatón emellett beszéltek a Selyemúttal való kapcsolatról. Fontos eszközük volt elődeinknek, hiszen a selyem télen fűt, nyáron hűt, a szövése sokkal sűrűbb, mint a lenvászoné. A feljegyzések szerint még a selyempárnákat is elvitték a templomokból, annyira szerették, sőt, egy félrőfnyi selyemdarabért ki lehetett váltani a foglyokat a csaták után.

A restaurátorok munkájának megköszönése után Birher Nándor a frissen restaurált szablyát átadta a Jász Múzeum igazgatójának, Gulyás Andrásnak.

Képek: Magyar Kurír

Kapcsolódó cikkek