Madách 200 – kiállítás nyílik a szolnoki Damjanich Múzeumban

Megosztás

Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, szobrász illusztrációiban mélyülhetnek el az érdeklődők Madách Imre születésének bicentenáriuma, azaz kétszázadik évfordulója alkalmából november 23-án a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

A kiállítás pénteki megnyitóján a múzeumigazgató, Horváth László elmondta, a tárlat azokat a Kass-illusztrációkat fogja tartalmazni, amelyek Madách Az ember tragédiája és a Mózes című drámáihoz készültek 1966-ban. Emellett bemutatják az illusztrált köteteket és a Dilemma című animációs filmet, ami 1981-ben készült és a világ egyik elsőként elkészített számítógépes animációja volt.

Kass mintegy négyszáz könyvet illusztrált szépirodalmi munkákhoz, gyermekkönyvekhez egyaránt. Érdemes és kiváló művész díjjal is jutalmazták munkáját. Képiró Ágnes, a tárlat kurátora úgy fogalmazott, Kass a huszadik század második felének az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb illusztrátora volt.

Kass János egyik Tragédia-illusztrációjának részlete

A múzeumnak csak korlátozottan áll rendelkezésére az eredeti illusztrációsorozat, de digitálisan valamennyi látható, sőt, a Mózesből öt eredeti rézkarca is van a múzeumnak.

„Kass János nagyon sok bibliai témájú illusztrációt készített, a kiállított sorozatban is helyet kapott egy Ádám és Éva-ábrázolás, amely az egyik legnagyobb eredeti grafika lesz a kiállításon” – mondta Képiró Ágnes.

Képek: Damjanich János Múzeum Facebook oldala, szeged.hu

Kapcsolódó cikkek