A Jász Múzeummal együttműködésben mutatták be a jászjákóhalmi ásatás során megtalált szablyát

November 22-én, a Magyar Tudomány Ünnepén mutatták be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Sophianum épületében a Jász Múzeummal együttműködésben feltárt szablyát, amely bizonyító erővel bír eleink Selyemútra vonatkozó kapcsolatával és távolsági kereskedelmével.

Tovább olvasom

Élőben egy ásatásról – most érdemes csatlakozni!

A szomszédos megye egyik legkülönlegesebb, és talán leghosszabb ideje tartó ásatási helyszínén, a borsodivánkai telken a héten kezdődnek az idei munkálatok. A feltárás vezetői most speciális lehetőséget kínálnak azoknak, akiket érdekel a régészet: azt ígérik, hogy minden nap élő bejelentkezésben számolnak be az aznapi eredményeikről.

Tovább olvasom

Kisiskolások segítik a régészek munkáját a Tiszafüredi Templom-dombon

A Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen, a Templom-domb nevű védett lelőhelyen szeptember eleje óta végez régészeti feltárást a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum. Ez egy középkori lakódomb, és régészeti szempontból az ország egyik legnagyobb középkori falujának minősül. Két évvel ezelőtt ezen a helyen egy tömegsírt tártak fel. A leletanyag Európában egyedülállónak számít, amelyet egy mezőgazdasági telephelyen építkezés közben találtak. A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően most megvalósuló, több évre tervezett kutatás célja az Árpád-kori templom, temető és település részletes megismerése, megmentése és bemutatása a nagyközönség számára. A “Legyél Te is régész!” –…

Tovább olvasom