Kisiskolások segítik a régészek munkáját a Tiszafüredi Templom-dombon

Megosztás

A Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen, a Templom-domb nevű védett lelőhelyen szeptember eleje óta végez régészeti feltárást a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum. Ez egy középkori lakódomb, és régészeti szempontból az ország egyik legnagyobb középkori falujának minősül. Két évvel ezelőtt ezen a helyen egy tömegsírt tártak fel. A leletanyag Európában egyedülállónak számít, amelyet egy mezőgazdasági telephelyen építkezés közben találtak.

Az ELTE munkatársai egy csontvázat vizsgálnak

A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően most megvalósuló, több évre tervezett kutatás célja az Árpád-kori templom, temető és település részletes megismerése, megmentése és bemutatása a nagyközönség számára.

A “Legyél Te is régész!” – címet viselő népszerű közösségi régészeti program keretében néhány nappal ezelőtt a tiszafüredi Bán Zsigmond Református Általános Iskola ötödik osztályos tanulói segítették a feltáró munkát, majd pedig az ELTE TTK Embertani Tanszékének munkatársai látogatták meg a tiszaörvényi ásatást és segítettek a bronzkori sírok bontásában, megvizsgálásában, számolt be róla a Kiss Pál Múzeum hivatalos oldala.

képek forrása: Kiss Pál Múzeum Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek