Szenzáció: ritka, különleges baltát találtak Alattyánnál

Megosztás

Különleges, értékes féldrágakőből, a jáde nefrit nevű változatából készült zöld színű baltát, esetleg vésőt talált Kerékgyártó Gyula, a Jász Múzeum Közösségi Régészeti Csoportjának tagja Alattyán közelében egy, a Zagyva melletti őskori lelőhelyen. A lelet a Jász Múzeumba került, ahol egy tavaly Porteleknél talált arany ruhadíszt is bemutattak.

A lelet környezetében gyűjthető kerámiák alapján neolit település állt itt a Kr. e. 5400-4900 körüli években. A balta hossza 145 mm, a szélessége az élénél 28 mm. Hosszára merőlegesen több vájatot alakitottak ki véséssel a baltatesten, melyek a fanyélre való rögzitésnél a zsineg elcsúszását akadályozhatták meg.

Nefrit tárgyak a vidékünkön nem ismertek, de még a Kárpát-medencében is igen ritkák. Jádét legközelebb az Alpokban bányásztak, ez a darab az őskori távolsági kereskedelem folytán került Alattyánra.

Szépsége és drágasága folytán bizonyosan nem használati tárgyként, vagy fegyverként funkcionált, inkább tulajdonosának magas presztízsét mutató jelvényként tekinthettek rá.

Egy másik különlegességet is bemutatott a múzeum a közösségi oldalán.

2023-as terepbejáráson került elő egy szarmata lelőhelyről Portelek határából egy arany félhold alakú dísz. Valószínűleg az egyik sír mellékletéhez tartozott. A vékony, lemezből készített dísz 20 mm hosszú és 8 mm széles, és további tárgy volt valamikor hozzárögzítve. A holdacska végein és a középső nyúlványán apró, fúrt lyukak figyelhetőek meg.

Feltehetően ezeknél fogva volt felvarrva egy rangosabb elhunyt ruhájára. A félhold alakú csüngők a szarmata leletanyag jellegzetes részei, talán az általunk nem ismert vallásukkal álltak összefüggésben. Aranyból készült darabjaik ritka leletnek számítanak. Vidékünkön ugyanis a szarmata hantok nagy részét a sírba tétel után nem sok idővel kirabolták.

Forrás: Jász Múzeum Facebook

Kapcsolódó cikkek