Különleges ételkompozíciók várták a zsűrit a Magyarország étele 2024 szolnoki döntőjében

Megosztás

A III. Magyar gasztronómia napja rendezvény keretében szervezett Magyarország étele 2024 elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny döntőjét és díjátadó ünnepségét rendezték meg Szolnokon a hétvégén. A versenyt az Erdőről mezőre elnevezésű ételkompozícióval a nyírbátori Kakukk X Bila csapat nyerte.

Ahogy márciusban írtuk a Szol24-en, impozáns programokkal kerül megrendezésre a Magyarország Étele döntője Szolnokon. A Kárpát-medence egészéből várták a szakácsversenyre a jelentkezőket, az esemény célja, hogy innovatív módon újítsák meg hazai ételeinket, minél természetesebb és egészségesebb alapanyagok felhasználásával.

Illusztris fővédnökök jelenlétével zajlott az esemény, köztük volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a „Csak tiszta forrásból!”-szlogen különösen fontos, és céljuk, hogy jó minőségű, magyar termelőktől származó élelmiszerek mellett köteleződjenek el az emberek.

A megyei közgyűlés elnöke, Hubai Imre is felszólalt az eseményen, úgy fogalmazott, Szolnokon mindig nagy hagyományai voltak a gasztronómiai képzésnek. A vendéglátás, a turizmus, az idegenforgalom a vármegye egyik legfőbb kitörési lehetősége – mondta.

A döntőbe a februári elődöntőben induló 20 csapatból 12 jutott tovább.

A legfeljebb négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetőek legyenek, és értékesítési szempontból is megfeleljenek a magyar igényeknek. Fontos volt a hagyomány, a regionális magyarországi alapanyagok megjelenése.

A versenyen a nyírbátori Kakukk X Bila győzedelmeskedett, második helyezett a fülöpszállási Vidám Borgőzös Harcsa Kuttyogatók nevű csapat lett, a dobogó harmadik fokára pedig a budapesti Kondérbetyárok „állhattak” a Malac Mennyország nevű ételkompozícióval.

Képek: Mészáros János/MTI, Magyarország étele Fb

Kapcsolódó cikkek