A jászberényi tankerület megtilthatta, hogy a polgármestert is köszöntse május 1-jén a fúvós zenekar

Megosztás

Régi hagyomány már, hogy a Jászság fővárosában zenés ébresztővel, térzenével készül a Palotásy János Zeneiskola fúvós zenekara. Az előre meghirdetett helyszíneken ilyenkor étel és ital mellett ünneplik a jászberényiek a majálist, a fúvósok a mindenkori polgármester otthona elé is ellátogatnak. Vagy ellátogattak. A Szol24 értesülései szerint mondvacsinált indokokra hivatkozva arról döntött a Jászberényi Tankerületi Központ, hogy ennek most vége.

A Palotásy János Zeneiskola fúvósainak műsora igazi közösségi élményt jelent a városnak. Bár több alkalommal volt kihagyás, rendszerint örömmel fogadták és fogadják a helyiek a színvonalas előadást. Az is tudvalevő, hogy a rendszerváltás óta egyfajta hagyomány, hogy ellátogatnak az aktuális polgármester otthona elé.

A helyszíneket böngészve azt láthatjuk, ez 2024-ben elmarad. 7:15-től a Szabadság térnél fújják, majd 10:30 környékén a Szatmári lakóparknál ér véget a „mozgó koncert”, de Budai Lóránt polgármesterhez nem fognak ellátogatni, sőt, Kertész Ottóhoz, a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Évkönyv Alapítvány vezetőjéhez sem. Kertész nem mellesleg a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben önkormányzati képviselő és az ellenzék közös jelöltje volt a Jászságban a 2022-es országgyűlési választáson.

Budai Lóránt polgármester a fúvósokat fogadja az otthona előtt 2023-ban

A neve elhallgatását kérő forrásunk szerint mindez azért történik így, mert hoztak egy olyan döntést a tankerületnél, hogy magánszemélyeknek (?) nem lehet a zeneiskola által koncertet, zenés ébresztést adni.

Zsemberi Zoltán Tankerületi igazgatót (mellékelve Mészárosné Vas Mártát szakmai igazgatóhelyettest, aki sokak szerint a valós vezetője az intézménynek) e-mailben kerestük kérdéseinkkel. Érdeklődtünk, milyen döntés és megfontolás mentén határoztak arról, hogy idén nem számíthat térzenére sem Budai Lóránt, sem Kertész Ottó.

Egy másik forrásunk a Szol24-nek elárulta, értesülései szerint már tavaly is botrány volt a Jászberényi Tankerületi Központnál, hogy a kormánykritikus városvezető zenés ébresztésben részesült majáliskor. Természetesen ennek kapcsán szintén kérdeztük a vezetőséget, valamint arra is kíváncsiak voltunk, Zsemberi Zoltán számíthat-e a fuvolások köszöntésére holnap, de egyelőre nem kaptunk válaszokat. Amennyiben ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

A helyi tankerület politikai érdekek szerinti működését jól illusztrálja áprilisi eleji cikkünk, amiben többek között egy berényi általános iskola körül kialakult visszás megoldásokra hívtuk fel a figyelmet, emellett szintén megírtuk, hogy politikai okokból nem engedtek el diákokat egy ifjúsági rendezvényre decemberben.

Képek: Gémesi Balázs

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek