Politikai okokból nem engedhette el a diákokat egy ifjúsági rendezvényre a Jászberényi Tankerületi Központ

Megosztás

A Jászberényben működő megújult ifjúsági szervezet közösségépítő rendezvényre invitálta november 22-én a helyi általános- és középiskolák diákönkormányzataiból delegált tanulókat, hogy jó hangulatú programokkal és közös gondolkodással alapozzák meg a fiatal generáció jövőbeni elképzeléseinek végrehajtását. Egyedül a Jászberényi Tankerületi Központ fenntartása alatt működő iskolák maradtak távol, értesüléseink szerint egyenesen megtiltották a részvételt.

A Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat idén szeptemberben döntött úgy, hogy új profillal rendelkezik, így született meg a LISZT, vagyis a Lehel Ifjúsági Szervezet. Az Ifjúsági Közösségi Színtér épületében került sor a programra, amelynek célja azoknak a fiataloknak a megszólítása volt, akik elkötelezettnek érzik magukat a város ifjúsági életének szervezésében.

Megkérdezett forrásunk szerint a tankerületi fenntartású iskolák igazgatóival közölték, hogy a rendezvényre a diákok nem mehetnek el, azaz letiltatták a közösségépítő játékokkal, közös beszélgetéssel és uzsonnával tarkított, teljesen politikamentes programot.

Ezzel kapcsolatban megkerestük Zsemberi Zoltánt, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatóját. Kérdésünkre, hogy a tankerülethez tartozó iskolák egésze milyen okból maradt távol, nem kaptunk választ.

Az ügyben véleménycikket írt a helyi újságba Bozsik Ferenc önkormányzati képviselő és az Ifjúsági Munkacsoport elnöke, aki nem rejtette véka alá véleményét azzal kapcsolatban, hogy itt egyszerűen politikáról van szó, hiszen a januári időközi választás óta 2/3-os többséggel irányítja a várost az ellenzéki Közösen Jászberényért Egyesület.

„Az összejövetel remek hangulatban telt el, a rengeteg hasznos ötlet már az egész közeli jövőt érintő témakörökben is megjelent. Volt azonban egy fájó árnyoldala a fenti eseménynek. A Jászberényi Tankerületi Központ összes meghívott intézménye távol maradt, sőt, visszajelzésre sem méltatták a meghívást. Természetesen ez nem volt véletlen. Sajnos a diákok az önkormányzat sikeres programjaitól való távoltartása akkor is elsőbbséget élvez a tankerület részéről, ha az a gyerekek körében csalódottságot, szomorúságot, értetlenséget, sőt, saját tapasztalatból mondom: könnyeket okoz” – osztotta meg gondolatait Hol vagytok, iskolák? címmel a Jászkürtben.

A Jászberényi Tankerületi Központ rövid időn belül másodjára kerül a figyelem középpontjába. Október végén arról írtunk, hogy Magyar Államkincstár (MÁK) összesítéséből kiderül, hogy elég jelentős a tankerületek lejárt adósságai, köztük a jászberényié is, ami hozzávetőlegesen 80-99 millió forint értékben rendelkezett adósságokkal októberben. A központ szakmai igazgatóhelyettese, Mészárosné Vas Márta, aki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshida Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelöltje volt 2019-ben, úgy fogalmazott tavaly a pedagógustüntetések kapcsán, hogy szerinte bűn a gyerekeket bevonni a tiltakozásokba, és azok is bűnösök, akik ezt támogatják, vagy szolidárisak velük.

Kép: jku.hu

Kapcsolódó cikkek