Miért hagyták tönkremenni Szolnok két balatonszepezdi üdülőjét? – KÉPEK

Megosztás

A szolnoki gyerekek és fiatalok, különösen a hátrányos helyzetben, nehéz körülmények között élők nyári táboroztatása egy olyan konszenzus lehet, amelynek szükségességét politikai oldalaktól függetlenül senki nem vitatja. Vagy mégis? Egy olvasónk évek óta jár a Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány tulajdonában levő balatonszepezdi üdülő felé, az általa küldött képek arról tanúskodnak, egyáltalán nincs gazdája az épületeknek. Kerestük az önkormányzatot, akik viszont megtagadták a válaszadást.

Bár a honlap elég régóta frissült utoljára, az itt olvasható célok a közalapítványra vonatkozóan feltételezzük, hogy nem változtak: eszerint a volt KISZ és úttörő szövetség nagy értékű vagyonát hivatott egyben tartani és kezelni, valamint a munkaszervezetével mindent megtenni annak érdekében, hogy „a vagyon állaga ne romoljon, és annak hasznosításából segítse elő a Szolnok Városi gyermekek táboroztatását, üdültetését, és a kuratóriumon keresztül pályázati úton teremtsen alapot különböző ösztöndíjakra, illetve gyermek és ifjúsági rendezvények költségeire.”

Szintén a hivatalos felületükön számoltak be róla, hogy összesen három gyermektábor, két balatonszepezdi és egy káptalanfüredi, valamint a megyeszékhelyen található Turisztikai és Szabadidő Központ tartozik hozzájuk, ebből áll a vagyonuk.

Életkép a Csuki utca 11. szám alatt található balatonszepezdi táborról

A Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítványt a megyeszékhely önkormányzata alapította a rendszerváltás idején, a két balatonszepezdi táborral már tavaly is foglalkoztunk egy külön cikkben. A városházát több kérdéssel megkerestük akkor, többek között afelől érdeklődtünk, hogy mikor voltak itt utoljára szolnoki, vagy más helyről érkező gyerekek, mikor táborozhatnak legközelebb, illetve milyen állapotban vannak ezek a táborok? Választ nem kaptunk.

Majdnem egy teljes év távlatából déjà vu érzésünk van, már ami a szolnoki városvezetés kommunikációs nyitottságát illeti, de kezdjük az elején. Olvasónk még tavaly kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak a Csuki utca 8. és 11. szám alatt levő két üdülőben.

Egy tábla emlékeztet az eredeti célra, ami inkább egy volt szovjet laktanya benyomását kelti

A külső szemlélőnek és érdeklődőnek elég kesze-kusza lehet kibogozni, hogy lényegében kik táboroznak itt, ha egyáltalán, illetve miért nem valósult meg eddig átfogó fejlesztés, hiszen egy balatoni üdülő – ráadásul kettő – hatalmas értéke lehet egy városnak 2024-ben is. A tavalyi évhez hasonlóan ismét „kérdésekkel provokáltuk” a szolnoki önkormányzat Koordinációs és Kommunikációs Osztályát.

Az érdeklődésünk tárgya nemigen változott, továbbra is arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg ki üzemelteti ezt a két tábort, tervezik-e felújítani, rendbe tenni az épületeket, illetve amennyiben nem hasznosítják az üdülőket, annak mi az oka? Pókász Endre osztályvezető elektronikus megkeresésünkre úgy válaszolt, egy korábbi eset miatt nem hajlandóak válaszolni most és a korábbi esetekből kiindulva azt feltételezzük, a jövőben sem. Annak ellenére, hogy a szolnoki lakosoknak joga van – pontosabban lenne – tudni, hogy mi az oka a jelenlegi helyzetnek a szepezdi üdülők kapcsán, vélhetően ezt az önkormányzattól nem fogjuk megtudni, ahogy a Tisza Szállóval kapcsolatos kérdések megválaszolását is feltételekhez kötötték.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek