Megkérdeztük, mi van a két szolnoki balatoni táborral, választ nem kaptunk

Megosztás

Talán sokan emlékeznek még arra a két táborra, ami a Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány birtokában van Balatonszepezden és Káptalanfüreden. Talán sok szolnoki még nyaralt is ott. Vajon mi lehet ezekkel a táborokkal? Ezt szerettük volna tisztázni a városházánál, de választ eddig nem kaptunk.

A Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítványt Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 1990-ben alapította.

A közalapítvány célja “a volt KISZ és úttörő szövetség nagy értékű vagyonát tartsa egyben, kezelje, valamint munkaszervezetével tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a vagyon állaga ne romoljon, és annak hasznosításából segítse elő a Szolnok városi gyermekek táboroztatását, üdültetését, és a kuratóriumon keresztül pályázati úton teremtsen alapot különböző ösztöndíjakra, illetve gyermek és ifjúsági rendezvények költségeire.”

A közalapítvány vagyona:

  • Turisztikai és Szabadidő Központ: Szolnok, Tiszaliget, Pf.178
  • Káptalanfüredi Gyermektábor: Káptalanfüred, Tábor út 6.
  • Balatonszepezdi gyermektábor, Balatonszepezd, Csuki utca 8.
  • Balatonszepezdi Gyermektábor: Balatonszepezd, Csuki utca 11.

Az alapítvány élő honlapja a balatonszepezdi táborról ezt közli:

“Balatonszepezd kedvelt északi parti üdülőhely. Révfülöptől északkeletre a kitűnő borokat termő Öreghegy lábánál fekszik. A közelben található a Káli medence, amely kiválóan alkalmas kirándulásra, kerékpártúrázásra. Balatonszepezd felett 300 m magas hegyek emelkednek, ahonnan szép a kilátás a Balatonra. Bár a tábor is bővelkedik a szórakozási lehetőségekben, igazi vonzerőt mégis a Balaton jelenti. Néhány percnyi kellemes sétára van a tábortól. A révfülöpi strand (csupán 1-2 km) ahol lankásabb, homokos part csábítja a fürdőzőket. Révfülöp hajókirándulások kiindulópontja, Például: Badacsony.

Általános és középiskolás csoportok mellett családok is felkereshetik a tábort”, ami egyébként, mint megtudható, 130 férőhelyes.

A 90 férőhelyes káptalafüredi táborról többek között ez az infó olvasható:

“A változatos természet, a régmúlt emlékei, a szíveslátás és az aktív pihenés megannyi lehetősége teszik színessé a kirándulók, turisták itt töltött napjait. Városunkban több, minden igényt kielégítő standfürdő található, így mindenki talál kedvére valót. Szállásról a vízparti szállodák, panziók vagy a sok száz magánház gondosan előkészített férőhelyi gondoskodnak. Az egész napos kirándulástól, strandolástól megéhezett turistákat a város minden pontján hangulatos vendéglők, éttermek, borozók várják ízletes ételeikkel. A sportolni vágyóknak számtalan lehetősége adódik úszásra, evezésre, vitorlázásra, teniszezésre, röplabdázásra, kerékpározásra és lovaglásra.

A természetjárók itt igazán jól érezhetik magukat, jelzett túraútvonalakon bejárhatják az egész környéket, ahonnan a balatoni panorámában gyönyörködhetnek.”

Nos, hogy ezekkel a balatoni üdülőkkel mi van, ezt szerettük volna megkérdezni a jobboldali vezetésű városházától.

Ezeket a kérdéseket tettük fel:

  • Jelenleg ki üzemelteti ezt a két tábort?
  • Mikor táboroztak itt utoljára szolnoki, vagy más helyről érkező gyerekek?
  • Mikor táborozhatnak legközelebb? 
  • Idén nyáron milyen programokra lesz lehetőség?
  • Milyen állapotban vannak ezek a táborok?
  • Amennyiben nem hasznosítják a tábort/táborokat, annak mi az oka?
  • A jövőben mi a terve az önkormányzatnak ezekkel a helyszínekkel?

Az önkormányzat azonban eddig többszöri érdeklődésünkre sem volt hajlandó velünk szóba állni ezzel a témával kapcsolatban.

A balatonszepezdi tábor

Forrás és fotók a két táborról: turisztikaikozpont.hu

Kapcsolódó cikkek