Az egész rendszer a korrupcióra épül a Boldog-ügyet kirobbantó kengyeli ex-polgármester szerint

Megosztás

Március 6-án, szerdán folytatódott a Boldog-saga sokadik felvonása: a vád a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közéletet figyelemmel követők számára jól ismert lehet, a Boldog Istvánhoz közhető csapat a hivatali befolyásával visszaélve igyekezett TOP-os pályázatokat befolyásolni, sőt, visszaosztással irányítottan választották ki a kivitelezőket.

A botrányt kirobbantó egykori kengyeli polgármester, Nagy Szilárd és a semmire sem emléksző egykori megyei közgyűlési alelnök, Berec Zsolt is tanúként lett meghallgatva. Előbbi egy vádalku keretében mondott el mindent az ügyészségnek még öt évvel ezelőtt.

A Boldog István és társai elleni nyomozásról akkor szerzett tudomást a szélesebb nyilvánosság, amikor házkutatást tartottak a cserkeszőlői önkormányzatnál, illetve őrizetbe vettek több embert, köztük az országgyűlési képviselő bizalmasának tartott Fehér Petrát, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés volt alelnökét, akit hosszú hónapokra le is tartóztattak.

Már 2022 végén arról írtunk, hogy két éve húzzák Boldog István perét, most 2024-et írunk, de egyáltalán nem látszik, hogy rövid időn belül pont kerül az ügy végére.

Hadházy Ákos a botránnyal kapcsolatosan így fogalmazott: “Boldog István fideszes exképviselő bírósági tárgyalásán olyan lehallgatott beszélgetéseket ismertettek, amelyekben a Miniszterelnökség hivatalnokai konkrétan arról egyeztettek vele, hogy melyik falu pályázata nyerhet és melyik nem. Mit ad Isten, ahol éppen veszített a Fidesz, ott Boldog nem engedte a támogatást… A szöveg leiratából egyértelműen kitűnik, hogy a fideszes politikus utasította az elvileg teljesen független hivatalnokokat.”

A kengyeli ex-polgármester Nagy elismerte, hogy elfogadta a Boldog és köre által felállított játékszabályokat, mert maga is szeretetett volna a visszaosztásokból részesülni. „Én elfogadtam a feltételeket, ha ez az ára, hogy fejlődjünk, akkor csináljuk.” Szintén beszélt arról, hogy azzal fenyegették, „Boldog kibaszatja a pályázataidat, ha nem működsz együtt.”

Kemény állításokat fogalmazott meg a rendszer alapvető működésével kapcsolatosan, nem tagadja, hogy hibázott, de csak élni szeretett volna mindezzel, mint egy polgármester, és belesimulni a rendszerbe, ami a korrupcióra épül.

Boldog István nem vette túlságosan a szívére a kritikákat, ő azt gondolja, Nagy Szilárd nem más, mint egy elítélt bűnözó, akit hét évvel ezelőtt több, mint 100 millió forint ellopása miatt jelentette fel.

A Telex a bírósági tárgyalásról beszámoló cikkében úgy fogalmaz, az egész botrány legszórakoztatóbb karaktere a Jászságban jól ismert Berec Zsolt, aki a megyei közgyűlés alelnöke és a jászberényi Jászkerület vezetője is volt egy ideig.

Róla szintén írtunk, mint a „legfeledékenyebb fideszes”: már tavaly februárban sem emlékezett semmire, hiszen feladatai leginkább protokollárisak voltak, az arc- és névmemóriája pedig rettentően rossz. A tegnapi tárgyalási napon így fogalmazott: „„továbbra sem emlékszem, lassan a sajtóból többet tudok, mint amire emlékszem, mondtam, nagyon halványak az emlékek.”

Boldog Istvánnak összességében három konkrét váddal kell szembenéznie. Kétrendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával, kétrendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadásával és kétrendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban vádjával.

Rá és két társára, Fehér Petrára és K. Péterre az ügyészség hat év letöltendő börtönt kért.

Kép: Bődey János / Telex

Kapcsolódó cikkek