Hamar felkapaszkodott “szakember” kinevezése verte ki a biztosítékot a kevi polgármesternél

Megosztás

A Fidesz-rendszerében nem a szakértelem, hanem a rendszer iránti lojalitás számít. Pont mint a középkori hűbéri rendszerben. Ezt tette szóvá Sallai R. Benedek, Túrkeve polgármestere annak kapcsán, hogy a város egykor vezetőjét, Vida Tamást a Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatójává nevezték ki.

“Rendhagyó gratulációval szeretnék jó egészséget és sok sikert kívánni Vida Tamás úr kinevezéséhez, hiszen 2023. augusztus 25-től a Ványai Ambrus Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatói székéből a teljes térségi középfokú oktatás és szakképzés koordinátori, irányítói feladatait ellátó Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatójává nevezték ki!”

Ezzel a felütéssel kezdte bejegyzését Túrkeve polgármestere, aki ebben a székben pont Vida Tamás váltotta le 2019-ben.

Ám itt nem maradt abba Sallai közlése. Így folytatta:

“Teljesen őszintén, mindenféle szarkazmus, irónia nélkül mondom, hogy sem irigység, sem rosszindulat nincs bennem a fenti gratuláció megfogalmazásakor, ugyanakkor gratulációm rendhagyó jellege azon alapul, hogy mégis szomorúsággal fogadtam a hírt. Szomorúságom alapja alapvetően az, hogy ennyire papírforma szerint, előreláthatóan működnek a dolgok Magyarországon. „Így működik ez az ország” – mondhatnám.”

Sallai megjegyezte:

“Vida Tamást alapvetően jó srácnak ismertem meg. Azt gondolom, hogy ha politika nem volna a világon, soha semmi bajunk nem lenne egymással. Ugyanakkor nyilván azért indultam el polgármesterként 2019-ben, mert nem tartottam jó vezetőnek. Lehet valaki csodás családapa, lehet jó férj, kiváló tanár, de ez nem jelenti azt, hogy vezetőként is jól végzi a dolgát. Az, hogy egy bukott választás után mégis vezetői helyet kap azon nyomban a kormányzattól, majd pályáztatás kikerülésével igazgatóhelyettesből igazgatóvá avanzsál, majd ennyi középiskolai oktatási tapasztalattal főigazgatói kinevezést kap, mégis a rendszer működésére mutat rá.”

Így folytatta:

“Szomorúságom alapja az, hogy … egy ilyen pártállami rendszerben nem az fog számítani, hogy mennyire tehetségesek az emberek, hanem szemlátomást az, hogy mennyire lojálisak az állampárthoz. Szomorúságom alapja tehát az, hogy azokban a vészterhes időkben, amikor épp széthullik az oktatás rendszere, az ilyen jellegű vezetői kinevezéseknél nem az számít továbbra sem, hogy kinek hány éves középiskolai tanári tapasztalata van, kinek van meg hozzá a felsőfokú szakirányú végzettsége, ki mennyi év ilyen jellegű iskolavezetői tapasztalattal rendelkezik, hanem csakúgy, mint 1989-ig, a párthoz való lojalitás dönti el a kinevezéseket… Nem így kellene lennie.”

Túrkeve vezetője így összegzett:

“Teljesen őszinték jókívánságaim Vida Tamásnak, azt kívánom, hogy sokkal jobban álljon helyt vezetőként, mint azt a város élén tette. ..De akkor is felmerül bennem a kérdés, hogy van-e értelme gyermekeinket taníttatni, van-e értelme készségeiket fejleszteni, ha egy ilyen politikai rendszerben úgysem fog számítani senkinek a rátermettsége, tapasztalata, végzettsége – csak az, hogy áll a pártnál. … Ez a politikai rendszer nem tanul, nem fejlődik, sokkal inkább pártállami elemei rögzülnek, erősödnek. Hazánkban egy szétvert egészségügy, tönkrement oktatási rendszer, megszűnt környezet- és természetvédelem, átpolitizált kormányhivatali struktúra – hosszan sorolhatnám, hogy mik azok, amelyek a társadalmunk számára hozzájárulnak azokhoz az eredményekhez, amit nap mint nap látunk. A napokban tanárhiánytól zeng a média, orvoshiány vonatkozásában Európában 3-dik helyre küzdöttük fel magunkat, ahol a legnagyobb a hiány, s rossz, hibás közigazgatási döntések szakmai megalapozottságának sokasága jelzi a káderrendszer eredményeit.”

Képünkön Vida Tamás (balra) Fazekas Sándor karcagi parlamenti képviselővel

Fotó: Vida Tamás Facebook

Kapcsolódó cikkek