Elnapolták a tárgyalást a buszban felejtett és később meghalt kislány ügyében

Megosztás

Nem született határozathozatal a január 16-i tárgyaláson, ahol a 2022-ben Tomajmonostorán kisbuszban felejtett kislány ügyében hoztak volna ítéletet. A Tiszafüredi Járásbíróság elnapolta ezt, mert a Tiszafüredi Járási Ügyészség vádmódosítást nyújtott be az ügyben.

A Tiszafüredi Járási Ügyészség 2023. április 27-én halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat, azzal az 57 éves büntetlen előéletű férfival szemben, aki a vádirat szerint miután buszsofőrként, 2022. június 7-én kiskorú gyermekeket szállított Tiszaderzsről Tomajmonostorára, feladata végeztével nem kellő alapossággal vizsgálta át az autóbuszt, ezért nem vette észre, hogy a jármű utasterében egy 4 éves gyermek maradt, aki a vádlott által a tűző napon, egy fedetlen parkolóban, csukott ajtókkal és ablakokkal leparkolt buszban kialakult több mint 50 fokos, levegőtlen forróságban órákat kényszerült eltölteni.

Hiába szállították még aznap kórházba, olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett, hogy három nappal később, 2022. június 10-én életét vesztette.

Az ügyben január 16-ára kitűzött tárgyaláson akár határozathozatal is lehetett volna, de nem így történt. a Tiszafüredi Járási Ügyészség ugyanis vádmódosítást nyújtott be az ügyben.

A vádmódosítás indoka az volt, hogy a szakértő a tárgyalás során kiegészítette a szakértői véleményét, amit az ügyészség beépített a vádirati tényállásba.

A  261/2011. (XII.7.) Kormányrendelet 20. § (1) bekezdés c.) pontja értelmében az autóbusszal végzett személyszállítási tevékenység feltétele, hogy az azt végző személy rendelkezzen gépjárművezetői képesítési igazolvánnyal. A gépjárművezetői képesítési igazolvány megszerzéséhez szükséges szakmai ismeretek között szereplő előírás, hogy az autóbusz vezetőjének fokozott figyelmet kell fordítania a kiskorú utasokra, akik nem képesek kellően ügyelni saját biztonságukra. Az autóbusz vezetője ezen szakmai szabályok szerint köteles ellenőrizni azt, hogy ki száll fel az autóbuszra, továbbá megállás esetén a jármű vezetője utolsóként hagyhatja el az autóbuszt, és ellenőriznie kell, hogy az autóbuszon nem maradt senki sem.

A vádlott azáltal, hogy nem győződött meg arról, hogy kit és hova kell szállítania, továbbá a szállítás befejezésekor nem ellenőrizte kellő gondossággal azt, hogy tartózkodik-e még valaki az autóbusz utasterében megszegte az említett foglalkozási szabályokat, továbbá a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 60. § (1) bekezdés e.) pontjában írt azon kötelezettségét, mely szerint munkavégzése során köteles az annak biztonságos elvégzéséhez szükséges ismereteket elsajátítani és azokat a munkavégzés során alkalmazni. A vádlott az említett foglalkozási szabályok megszegésével a kiskorú sértett életét, testi épségét, egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki. A vádlott által elkövetett foglalkozási szabályszegések ok-okozati összefüggésben álltak a kiskorú sértett később bekövetkezett halálával.

A módosítás a cselekmény jogi minősítését nem érinti, csak a tényállás egészült ki.

A dőlt, félkövérrel szedett szövegrészekkel egészült ki a vádirati tényállás, közölte lapunkkal érdeklődésünkre dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A Tiszafüredi Járásbíróság a tárgyalást január 23-ára elnapolta.

Nyitókép: A kislányt ebben a buszban találták meg eszméletlenül.

Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség

Kapcsolódó cikkek