Miért érdemes megismerni a roma gasztronómiát?

A globalizáció korszakában az új ötletek, technológiák és termékek elterjedésével egyre hangsúlyosabbá válik a hagyományok és a kulturális sajátosságok megőrzésének, továbbadásának fontossága. A felgyorsult világ által hozott változások, újítások erősíthetik annak a veszélyét, hogy az újabb, impulzív hatások elhomályosíthatják, elfeledtethetik a kulturális szokásainkat, amelyek hozzájárulnak az identitásunk kialakulásához. Ilyen kulturális szokásokhoz tartozik az adott közösségek gasztronómiája, étkezési tradíciói.

Tovább olvasom

Az édesszájúaknak kihagyhatatlan desszert túra indult Szolnok megyében

Egy sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a Mautner Zsófi gasztroblogger, szakíró ötlete és kreatív közreműködése mellett hivatalosan is útjára indult az “Édes Szívem! – desszert túra az Alföld szívében” második etapja. A szervezők hangsúlyozzák, nem egy fogyókúrás túráról van szó, a könnyen elcsábuló diétázók tehát fokozott óvatossággal olvassák a programot.

Tovább olvasom

„Elfeledett jászkunsági receptjeink nyomában” címmel indít akciót a megyei önkormányzat

Izgalmas felhívás olvasható az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a Facebook-oldalán. A szervezet a Szolnok megyei önkormányzat felhívását osztotta meg, amelynek keretében elfeledett, vagy kevésbé ismert jászkunsági recepteket szeretnének összegyűjteni, majd közkinccsé tenni.

Tovább olvasom

A gasztronómiánk kultúránk egyik meghatározó eleme, hangzott el Szolnokon

A gasztronómiánk kultúránk egyik meghatározó eleme, a magyar konyha művelői újra és újra bebizonyítják hazai termékeink értékállóságát – hangoztatta a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára szombaton Szolnokon, a Magyarország étele 2024. elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén.

Tovább olvasom

Új étterem nyílt a Sir Francis Drake helyén

Szolnok kisebb-nagyobb Facebook csoportjaiban időről időre felvetődik a kérdés: melyik a megyeszékhely legjobb étterme; ha más városból érkező vendéget fogadunk, hol érdemes elkölteni egy vacsorát, vagy ebédet. Ilyenkor a leghumorosabbnak szánt válasz az, hogy “otthon”, illetve felmerül a Liliomfi, a Bajnok és az Evezős neve. De lássuk be, nem igazán van olyan kultikus hely, amit gondolkodás nélkül, jó szívvel tudnánk ajánlani a megyeszékhelyre látogatóknak. A mai napon bővül a paletta, hiszen egy új vendéglátó egység nyílik a belvárosban: a Hugo Étterem. Az előzetesen közzétett étlapot böngészve megállapíthatjuk, hogy a tulajdonos…

Tovább olvasom

Terítéken a roma gasztronómia

Roma-magyar ételeket főztek a gasztrokultúra jegyében Szolnokon. A finomságok kicsit romásan, kicsit magyarosan készültek, számolt be róla az Újvárosi Fejlesztési Iroda (UFI) közösségi oldalán. Szolnok déli városrészében a roma-magyar ételek hagyományait elevenítették fel kedden délután. A gasztronómiai rendezvényt a Magyar Ízőrzők Gasztrokulturális Egyesülete (MIGE) Barnabás Buzsáki szervezte, a 2020-ban nagy sikerrel zárult I. Autentikus főzőversenyük sikerén felbuzdulva. E rendezvények célja az itt élő élő magyar és nem magyar lakosság közötti kulturális szakadék csökkentése a gasztronómia által, az ember nyelve ugyanis az étkezési hagyományokban is megnyilvánul. A keddi programon roma és…

Tovább olvasom