Szándékosan adósították el Szolnokot a városvezetők? A csődközeli állapot a stratégia része lenne?

Megosztás

Egyre többen beszélik Szolnokon és környékén azt, hogy ami évek óta történik a város költségvetésével, az nem véletlen. Úszik városunk az adósságban, nagyon valószínű egy nagyobb hitel felvétele, hogy a várost legalább ne csődbiztos irányítsa. De ez végső soron a Fidesz kezében egy ütőkártya is lehet.

Nem lehet többé a föld alá söpörni Szolnok város ordító költségvetési problémáit, köztudott a Volánbusz irányában fennálló 3,2 milliárd forintos adósság, amit a város nem tud (nem akar?) kifizetni. Már az országos sajtó is felkapta a szolnoki borzalmas helyzetet, annyira nem áll jól a szénánk. A Magyar Narancs kiemelte, egyrészt a fideszes városvezetés szörnyű gazdálkodása miatt jutott a csőd szélére megyeszékhelyünk, de a szintén fideszes kormányzat folyamatosan elvonásai és önkormányzati kivéreztetése is nagymértékben hibáztatható abban, hogy a települések képtelenek az önellátásra.

Nem kevesebb, mint 3,2 milliárdra ugrott annak az adósságnak a mértéke, amelyet Szolnok városa halmozott fel a tömegközlekedését működtető Volánbusszal szemben. „2017 óta nem fizetjük a tömegközlekedés költségeit, ez azt jelenti, hogy rendkívüli adósságállomány halmozódott fel” – mondta a Narancs.hu-nak Füle István DK-s önkormányzati képviselő. Hozzáfűzte, a településnek évente 1 milliárd forintjába kerül a tömegközlekedés működtetése, amelyet a nagyvárosok esetében az állam nem finanszíroz. „Évek óta mondjuk, hogy át kellene adni magánfinanszírozásba, főleg a mi esetünkben, mert itt sajátos vonalhálózat van, a város földrajzi szerkezete miatt” – magyarázta a képviselő.

A Volánbusz nem várhatott tovább a pénzére. Májusban a Szolnoki Törvényszék végzésével megküldte a megyeszékhely önkormányzatának a perfelvételre alkalmas keresetlevelét. A város elismerte a tartozását, de fizetni továbbra sem tud, ezért az állami vállalattal szembeni adósságának kifizetéséhez az államhoz fordult segítségért. A képviselő szerint ez csak arra lesz elég, hogy csökkenjen az adósságállomány, merthogy a Volánnak jövőre is fizetni kell, de még nem tudják, hogyan.

Ki tudja, jön-e a busz, és ha igen, mikor?

A cég egyébként éppen a közelmúltban változtatott a menetrenden, ami Györfi Mihály, Szolnok MSZP-s alpolgármestere szerint radikálisra sikerült. „A Szolnoki Többség Frakciója nem tudja támogatni ezt a radikális menetrendváltozást, habár azt el tudja ismerni, hogy szükség van 20-25 év után megreformálni” – hangoztatta Györfi az ellenzéki frakció nevében. Sajtónyilvánosság előtt a szolnoki lakosokat arra kérte, hogy indulatoktól mentesen írják le tapasztalataikat, és juttassák el mind a város, mind a Volán részére. „Plusz egymilliárd forintra lenne szükségünk, hogy a város tömegközlekedését tudjuk működtetni” – tette hozzá.

Szolnoki Facebook-fórumokon egyébként folyamatos téma a tömegközlekedési káosz. „Mai napon -5 fokban, a gyermekem 5:30-tól a buszmegállóban fagyoskodott, se az 5:34, se az 5:54 és ha jött a 6:12-es valószínűleg késett, mert 6:14 kor hazaindult a gyerekem” – írta egy panaszos, aki a Volánt nem tudta elérni.

A város működőképességének hanyatlása hűen leköveti az ország állapotának romlását is. Györfi Mihály arról számolt be, hogy az egészségügyi szolgáltatás leépülése itt is szembetűnő. A szolnoki Hetényi Géza Megyei Kórházban a hét nem minden napján van szülészet, és legutóbb megszűntették az urológiai osztályt. A problémákat összegezve azt mondja, Szolnok ugyan nem sereghajtó, de körülbelül a 15-16. a megyei jogú városok listáján.

Ehhez hasonló tartalmú feliratú molinóval jelent meg a szolnoki DK a közelmúltban egy sajtótájékoztatón. A nyilvánosságot Barkóczi Balázs, a párt elnökségi tagja tájékoztatta a város eladósodásáról annak apropóján, hogy a megyeszékhelyen tartották kihelyezett ülésüket. „Elképesztő volt hallani és látni azt a szintű felelőtlenséget, sőt ostobaságot, amellyel Szalay Ferenc, a Fidesz polgármestere szó szerint a csőd szélére juttatta a várost. Szalay ráadásul olyan súlyos adósságokba verte Szolnokot, mely a következő években a szolnokiak pénztárcáját fogja terhelni” – mondta a politikus. 

Füle István ismertetése szerint a város adóssága 4 és fél milliárd forint, amin jelenleg hitelfelvétellel tudnak enyhíteni. „Novemberben, egy gazdasági konferencián, a város polgármestere beszámolt arról, hogy a megyeszékhely közműhálózata lerobbant, a járdák, a csatornák, a víziközművek állapota rendkívül sok kívánnivalót hagy maga után” – mondta Füle. Érdemes megjegyezni, hogy a szolnoki víziközmű vagyon sem a városé már, az államhoz került még szeptemberben, szintén finanszírozási problémák miatt, itt 1,7 milliárd forint volt a hiány. 

A Magyar Narancs megkereste a fideszes vezetésű városházát Szolnok bizonytalan gazdasági helyzetével kapcsolatban. Válaszukban azt írták, hogy egy város költségvetése, annak tervezése, a mögötte lévő, ellenőrizhető, valós tényeken és adatokon alapul. „Szó sincs a működésképtelenség határára sodródott városról, nincs 800 millió forintos állami kisegítés, van viszont az elmúlt két évben összesen két és fél milliárd forinttal növekedő iparűzésiadó-bevétel, prosperáló városi gazdaság” – írta Pókász Endre, a polgármesteri hivatal marketing, koordinációs és kommunikációs osztályának vezetője.

Az ellenzéki Füle István rámutatott még egy fontos tényre. “„A kormány rákényszeríti a városokat, hogy a 2023-as bázisév alapján készítsék el a költségvetésüket jövőre, de azt elfelejtik, hogy ebben az évben is a nagy áremelkedésnek köszönhetően infláció sújtja a településeket, így legalább 18 százalékos eltéréssel kellene számolni” – mondta a közgyűlés után Györfi Mihály. A város most szembesült azzal, hogy 2,3 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetni 2024-ben. „Ebből fizetni tudnánk az egészségügyet, a szociális hálózatot, tömegközlekedést, az óvodákat és bölcsődéket. Ez a befizetés veszélyezteti a város működését” – magyarázta az alpolgármester.”

A hozzászólások között azonban érdekes véleménnyel is találkozhattunk. “Választások előtt a kormány mindig eljátssza megmentőt a kórházaknak,és a tömegközlekedési cégeknek,és az önkormányzatoknak. Amit elvett tőlük, annak egy részét könyörgésre visszacsorgatja. Eljátssza a gondoskodó, felelős kormányt, így szavazatokra váltja a saját pénzünket, melyet rájuk bízott a 10 millió polgár….jelen esetben sanszos,hogy az unió fizeti majd.” “A fideszesek által ellopott pénz? Az már “alkotmányos költség”, nem jár vissza. De ha véletlenül ellenzéki vezetést szavaz meg a város, ilyen tartozás mellett fentről pillanatok alatt működésképtelenné tudják tenni a várost (és visszavenni a hatalmat.) Ki van ez találva…” – írta K. József. És ha mélyen belegondolunk, az ország más helyein látott fideszes gondolkodást ismerve nem tudjuk azt mondani, hogy ez merő butaság lenne. Működhet.

Jelenleg azonban egy egészen durva, hatalmas adósság és csődközeli állapot, ez Szolnok.

Kapcsolódó cikkek