Megvan a Jászságért 2024 Díj nyertese

Megosztás

“A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a harmincharmadik alkalommal kiírt Jászságért Díjra tíz javaslat érkezett. Az alapítvány kuratóriuma pedig már ki is választotta az idei díjazottat.

“A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma a 2024. évi Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést Zsidei Andrásné ny. könyvtáros, szakkörvezető (Jászdózsa) részére ítéli oda, a jászdózsai hagyományok megőrzése érdekében végzett több évtizedes, sokoldalú, példaértékű tevékenysége elismeréseként.

Zsidei Andrásné Bugyi Anikó Jászdózsán született 1956. november 5-én. 1977-ben kötött házasságot. Két gyermekük született. 1995-ben megözvegyült. Teljes szakmai életpályája a jászdózsai Községi Könyvtárhoz kapcsolódik. Könyvtárosként a helyi közművelődés meghatározó személyisége volt évtizedeken keresztül. Zsidei Andrásné tagja a “Dósa” Község Múltjáért – Jelenéért – Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának.

A “Dósai” Honismereti Szakkör 1984-ben alakult meg Gulyás János tanár vezetésével. Zsidei Andrásné kezdettől bekapcsolódott a szakkör hagyománymegtartó tevékenységébe. Az évente megrendezésre kerülő Dósai Napok egyik szervezője, továbbá közreműködője volt a sokszínű hagyományőrző bemutatóknak. Így került sorra a kézi aratás megrendezése, több alkalommal hagyományos lakodalom, szüreti felvonulás szervezése, népi ételek készítése, népi kismesterségek felvonultatása a tájház udvarán.

2004-ben vette át a szakkör vezetését. Közösségteremtő erejével megújította a szakkör tevékenységét. Több alkalommal szervezett honismereti találkozót, rendezett Jászsági Dalostalálkozót. Szoros kapcsolatot ápol a Jászság hagyományőrzőivel. A “Dósai” Honismereti Szakkör tagjaival rendszeres látogatója a Jászok Egyesülete fővárosi rendezvényeinek.

A szakkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe meghatározó Jászdózsa életében. Zsidei Andrásné szervező munkájával nemcsak megőrizte a szakkör eredményeit, de gyarapította is azokat. Munkássága alapján méltó a Jászságért Díj kitüntetésre.

A 2024. évi Jászságért Díj 2024. június 22-én, az elszármazott és otthon élő jászok 28. világtalálkozóján, Jászjákóhalmán kerül átadásra.

Fotó: Grande Partifotó – Facebook

Kapcsolódó cikkek