Szolnokon is elférne – a magyar városlakók elsöprő többsége több zöldfelületet akar

Megosztás

A környezetvédelem és a zöldítés a XXI. század meghatározó témájává vált globálisan és hazánkban egyaránt. Nem véletlen, lakókörnyezetünk élhetőbbé tétele nem megy zöldfelület nélkül. Így gondolja ezt az Ipsos Zrt. és a Wavin friss kutatásának megkérdezettjeinek jelentős része is.

Kiderült továbbá, hogy a városlakó honfitársaink nagy többsége óvintézkedéseket sürget az extrém csapadékcsúcsok és a villámárvizek ellen.

A válaszadók 37%-a a csatornázás által szabadulna meg az esővíztől, valamint minden második válaszadó csökkentené a betonfelületet és jobb megoldásnak tartja a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását. Emellett 42% gyűjti és újrahasznosítja az esővizet.

Különösen nagy szám, hogy a kutatás megkérdezettjeinek ¾-e további zöldterületeket tart kívánatosnak létrehozni. Budapesten átlagosan 6 négyzetméter zöldterület jut egy lakosra, ami a nemzetközi átlagérték alatt van.

Szolnokon sem rózsás a helyzet, sőt, sokak szerint a megyeszékhely egyenesen a „térkövek városa”. Távol vagyunk attól, hogy a város pozitív példa legyen, a Szol24-en már olvashattak róla, hogy a 2010-2021-es időszakot vizsgálva öt megyében volt tapasztalható jelentős növekedés, már ami a beépített területeket illeti.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) keretstratégiájának ötödik előrehaladási jelentéséből derült ki, hogy Jász-Nagykun-Szolnok (29%), Győr-Moson-Sopron (26%), Pest (17%), Fejér (16%) és Hajdú-Bihar (15%) végzett a „TOP 5”-ben.

Kép: qjob.hu

Kapcsolódó cikkek