Szolnok megyei rászoruló családoknak is nagy segítség lehet a szociális napelempark

Megosztás

Három évvel ezelőtt, a Covid évében épült ki hazai forrásból az első szociális napelempark Tiszabőn. A helyszín természetesen nem véletlen, további célként fogalmazódott meg, hogy a következő két éven belül ezek a naperőmű-hálózatok tudják megoldani a legszegényebb háromszáz településen élő családok egy-egy szobájának fűtését.

Az előzetes tervek azzal számolnak, hogy összesen kb. ötezer szoba lesz fűthető az új rendszerrel. A Felzárkozó települések program elkötelezett szándéka, hogy ilyen formában is segítsen azokon a településeken és természetesen az ott élőkön, akik a leginkább rászorultak.

„Az érintett településeken voltak ugyan különbségek, de nagyon sok hasonlóságot fedeztek fel, ezek között a legszembetűnőbb pedig az energia- és a fűtésszegénység volt” – mondta Moravcsik László, a felzárkózás energetikai programjának szakmai vezetője a Hírklikknek.

A fűtésszegénység bizony komoly probléma, ha nincs megfelelő fűtőanyag és nagy a szükség, márpedig ilyen hideg időszakban nagy, a kényszer még arra is rávisz egyeseket, hogy szeméttel, rongyokkal és műanyag palackokkal tüzeljenek. Ez jelentős egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot jelent.

„(…) még így is nagyon sok gyerek úgy feküdt le, hogy nem volt fűtés a szobában, ahol aludt. Ennek a helyzetnek a megoldására találták ki a szociális napelemparkot, ami egy megújuló energián alapuló támogatási rendszert tesz lehetővé – tette hozzá a szakmai vezető.

Tiszabőn a napelempark egy egyhektáros területen helyezkedik el, ezzel tudják biztosítani az elektromos fűtést. Nyilvánvalóan van, hogy kisebb konfliktusok felmerülnek, Tasi Krisztina, a tiszabői program vezetője például elmondta, az egyik család eladta a fűtőpanelt. Hozzátette, sikerült elrendezniük a dolgot.

Hangsúlyozzák, mindenek előtt a legfontosabb az, hogy a szegényebb településeken aktívan működjön karitatív szervezet, ami a szociális munkásokkal és a községgel, várossal közösen változást tud elérni.

A tervek szerint 40 naperőmű fog uniós pénzből csatasorba állni, és együtt alkotnak majd egy olyan 25 ezer kWp-et termelő rendszert, amelynek bevételéből fűtési támogatás lesz, mind a 300 településen pályázatot nyert családok egy-egy szobáját fogják fűteni – olvasható a Hírklikken.

Kapcsolódó cikkek