Az életmentő hős főhadnagy előtt tisztelgett Szolnok városa

Megosztás

Január 8-án, azaz hétfő délután Hanzély Pál főhadnagy emléke előtt tisztelgett Szolnok, olvashattuk a város hivatalos honlapján. Ő volt az a fiatal katona, aki 1927-ban elképesztő hősiességről tett tanúbizonyságot, amikor a jeges vízben elmerülő két korcsolyázót még időben sikerült kihúznia, ő azonban elmerült és meghalt. Önzetlen bátorságáról minden évben megemlékeznek a megyeszékhelyen.

Majdnem száz éve történt, hogy két korcsolyázó ember alatt beszakadt a kubikgödör jege Szolnokon. Elsőként Hanzély Pál hallotta meg a segélykiáltásukat. Bár társa figyelmeztette, hogy nem tudnak mit csinálni, Hanzély a jeges vízbe ugrott.

„Hanzély főhadnagy azonban rettenetes helyzetében sem veszítette el bátorságát, jókedvét és lélekjelenlétét, az utolsó percig a legnagyobb nyugalommal küzdött és amikor látta a parton állók kétségbeesett izgatottságát, vidáman bátorította őket. „Ne féltsetek, bírom én akármeddig, különb dolgokon is átestem már.” Pár pillanat múlva egy kétségbeesett utolsó erőfeszítéssel föltaszitotta a jégtáblára az alélt Oreskó Sárit és megragadta a kötelet, mely végre elég hosszú volt, hogy a jég széléig érjen. Arcán mégegyszer földerült a mosoly, a parton álló száz meg száz ember megkönnyebbülten lélekzett föl. Ekkor azonban Hanzély főhadnagy csuklója köré csavarta a kötelet és élesen fölkiáltott: „Isten segits!” És elmerült” – írta a Kis Ujság.

Hanzély Pál emléktáblájánál, amit 1932-ben a József Attila-Százados út sarkán helyezték el, többek között koszorút helyezett el Fejér Andor és Györfi Mihály alpolgármester, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a helyőrségben települt alakulatok, a vármegye, a járási és a kormányhivatal képviselői. Emellett jelen voltak a Hanzély család tagjai is.

Nemcsak a honvédség és a városvezetés emlékszik meg a tragikus sorsú, de két életet megmentő katonáról: a megyeszékhelyen utca is viseli a nevét.

Képek: Arcanum Digitális Tudománytár, Kállai Mária Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek