Mi történhetett a szolnoki horgász szobrának botjával?

Megosztás

Szándékos művészi koncepció, vagy egyszerű rongálás? – teszi fel a jogos kérdést a Szolnok TV, mielőtt utána nem jártak volna annak, hogy a szolnoki Kossuth téren található horgász szobrának a botja, Kligl Sándor művész alkotásának egy része nem rendeltetésszerű módon áll.

2013-ban, tehát több, mint egy évtizede láthatják a megyeszékhelyen élők a Kossuth téren a horgász és az őt követő macska szobrát, amit eredetileg kisplasztika formában készítettek el. Kligl Sándor csak azután formálta életnagyságúra, miután a várostól erre felkérést kapott.

Valami azonban nincs rendben, legalábbis 2017 óta: vagy az adventi falu bódéinak beemelése, vagy egy szándékos belekapaszkodás következményeként, de a bronzpálca meggörbült.

A szobrászművész elmondta, eredetileg egyenesre mintázta a botot. Kligl maga nem horgász, de 2013-ban, az elkészítés idején úgy fogalmazott, itt az ideje a pecásoknak is emléket állítani, ennek pedig a legalkalmasabb terepe Szolnok városa.

Hozzá kell tenni, Kligl Sándornak kitűnő kormányközeli kapcsolatai voltak már akkoriban is, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével és Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki munkásságért. Az Index régebbi cikke szerint 2012 októberében a Nemzeti Kulturális Alap bizottságában is tevékenykedett úgy, hogy mindeközben több NKA-s megrendelést kapott köztéri szobrok gyártására.

A Szol24 szintén írt róla, hogy a tavaly szeptemberben felállították a „kormány kedvenc szobrászának” újabb alkotását, amit a Fidesz helyi oldalhajtása, a Márai Sándor Kulturális Polgári Kör rendelt meg, értéke a közgyűlési jegyzőkönyv szerint tízmillió százhatvanezer forint.

Ebben a cikkünkben kitértünk arra is, hogy Kligl azzal a Lengyel Györgyivel áll/állt szoros érzelmi kapcsolatban, aki Szolnok város alpolgármestere volt, majd 2012-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára lett.

Kligl Sándor a Magyar Narancs érdeklődésére elmondta, hogy már egy pár éve elkészült szoborról van szó, amit most állítanak fel Szolnokon. Minden további kérdés elől akkor elzárkózott.

Kép: Rosta Tibor / MTI

Kapcsolódó cikkek