A kormány kedvenc szobrásza újabb alkotással örvendezteti meg Szolnokot

Megosztás

Felállították Kligl Sándor szobrász legújabb alkotását Szolnokon, melynek avatása pénteken délután lesz. A művész több szobra is megtalálható már a megyeszékhelyen, főleg a térkővel gazdagon kirakott Kossuth téren.

A szobrot a Fidesz helyi oldalhajtása, a Márai Sándor Kulturális Polgári Kör rendelte meg és Kligl Sándor megvalósította. A 140 centis talapzaton álló 190 centis bronz szobor -közgyűlési jegyzőkönyv szerinti- értéke 10 millió 160 ezer forint, tudta meg a Magyar Narancs. Úgy tűnik, a Márai körnek erre pont volt pénze, hiszen 2022-re a Városi Civil Alaptól bagatellnek tűnő 10 millió 506 ezer forint támogatást kapott. 

A szolnoki önkormányzat közelmúltban tartott képviselő-testületi ülésén azért foglalkoztak a szoborral, mert a Márai kör felajánlotta önkormányzati tulajdonba adását. Ezek után majd a város fogja a sorsát viselni. Az ülésen egyébként a jobbikos ellenzéki képviselő, Berényi Gábor sajnálatát fejezte ki, hogy nem a híres-nevezetes, idén 120 éves szolnoki művésztelep ismert szobrászművésze készítette el a művet. Megjegyezte, hogy a Kligl-szobrok avatása nem minden esetben zajlott esemény-, sőt botránymentesen.

Szalay minderre úgy reagált, meg lehet nézni, hogy a rákóczifalvai szobor mennyire örvend népszerűségnek, és azt is, hogy „valami politikai gerjesztés” volt mögötte. Emlékeztetett: az ügyből bírósági per és bocsánatkérés lett.

Borda Zoltán szintén ellenzéki képviselő az előterjesztésbe bekerült szobor elnagyolt tervét tette szóvá. Szalay úgy vélte, a szobor tervét elfogadták, tehát valószínű, hogy van művészeti értéke. (A szoborról csak egy vázlatnak tűnő rajzot tartalmazott az előterjesztés.) A közgyűlés végül megszavazta, hogy a város tulajdonába kerüljön a szobor.

Ez talán nem lehet véletlen, hiszen Kligl a város egykori alpolgármesterével, Lengyel Györgyivel “érzelmi kapcsolatban áll”. 

Az Index még 2014 novemberében írt egy cikket, aminek az egyik fő állítása az volt, hogy Kligl úgy kapott egy rakás – összesen 23,5 millió forint értékű – megrendelést köztéri szobrokra az Emmi felügyelete alatt álló Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), hogy mindeközben ott ül az NKA vezetésében és Lengyel Györgyinek, a NKA-t felügyelő Emmi közigazgatási államtitkárának a férje. A cikk szerint ez családon belüli pénzcsorgatás. Ezek után beperelték a lapot; a vége az lett, hogy kiderült, a sztori úgy volt igaz, ahogy megírták, azzal a lényeg szempontjából tökéletesen érdektelen pontosítással, hogy Kligl nem Lengyel férje, hanem „érzelmi kapcsolatban állnak”.

Lengyel Györgyi amúgy nem kispályás játékos. A hvg.hu azt írta vele kapcsolatban még 2014-ben, hogy fia lett az Emmi alá tartozó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jogi képviselője. Lengyelt 2012 júliusában nevezték ki az Emmi államtitkárává, korábban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalt vezette kormánymegbízottként. A Fidesz Polgári Magyarországért Alapítványának igazgatója is volt.

Kligl Sándor a Magyar Narancs érdeklődésére elmondta, hogy már egy pár éve elkészült szoborról van szó, amit most állítanak fel Szolnokon. Minden további kérdés elől elzárkózott.

forrás: Magyar Narancs

Kapcsolódó cikkek