Feloszlatta magát Törtel önkormányzati képviselő-testülete

Megosztás

Január 9. napján megtartott rendkívüli nyilvános ülésen a törteli önkormányzati képviselő-testület az 1/2023. (I.9.) határozatával, “Törtel Község Önkormányzata Képviselő-testülete feloszlás kezdeményezése” tárgyában, név szerinti szavazással, minősített többséggel a képviselő-testület feloszlása mellett döntött.

Erről számolt be a település Facebook-oldalán Godó Tibor polgármester.

A falu vezetője ezután ismertette az általa elkészített és a képviselő-testület részére megküldött előterjesztést.

Ezek szerint 2022. december 16. napján, négy önkormányzati képviselő a polgármester és a jegyző részére átadott „Települési Képviselők Indítványa” című okiratot.

A vezető megjegyezte, szerinte  a keletkezett okirat ebben a formában joghatás kiváltására alkalmatlan.

Godó feltette a kérdést, mire alapozták azon indokot, hogy a település érdekében járnak el akkor, ha feloszlatják a képviselő-testületet? Milyen módon sérült a település érdeke? Talán nem voltak megfelelően előkészítve a testületi ülések? Miért nem tudnak együtt dolgozni a polgármesterrel? Milyen döntésekben akadályozta meg a polgármester őket? Szerinte konkrétumokat nem jelöltek meg! 

Megfogalmazta, hogy időközi választás esetén, annak költségét az érintett települési önkormányzat a saját forrásából köteles biztosítani, jelen esetben az önkormányzat költségvetését 4.819.674 Ft összeggel kell, hogy terheljék. Ezt a forrást az önkormányzatnak magának kell biztosítania. Több milliós és azonnal jelentkező kiadás merül fel, ráadásul olyan kiadás, ami soha nem térül meg. Szerinte érdemes azon elgondolkodni, hogy egy olyan időszakban, amikor a fűtés költségét is nehéz előteremteni, szükséges-e további költségeket generálni.

Végezetül közölte, hogy a döntés meghozatala előtt minden képviselő felé kérdést intézett, mely kérdésekre adott válaszokat az ülésről készült jegyzőkönyv tartalmazza. A döntés meghozatala során, a megválasztott 6 képviselő, név szerinti szavazással „igennel” szavazott, a polgármester pedig „nemmel”. 

A „nem” szavazatot indokolni kellett. Szerinte a képviselő-testület 6 tagjának döntése egyáltalán nem szolgálja a törteli választópolgárok többségének akaratát. A lehető legrosszabb döntés, amely a település érdekeit sérti, az önkormányzat költségvetését pedig indokolatlanul terheli. Ráadásul az időközi választás megtartását követően 1 éven belül helyi önkormányzati választás lesz.

Érdekesség, hogy a jászberényi képviselő-testület feloszlatásakor is felmerült az, hogy miért kell oszlatni, hiszen 2024 elején úgyis választások lesznek. Jászberényben most 15-én tartják az időközi választást.

A Ceglédi Panoráma korábban arról számolt be, hogy tavaly nyár végén már megromlott a viszony több helybeli és a polgármester között. A község lakosai kezdeményezték falugyűlés tartását, hogy ott kérdezzenek Godó Tibor polgármestertől a község ügyeiről, de a gyűlés elmaradt.

Fotó: a törteli polgármesteri hivatal

Fotó: TA

Kapcsolódó cikkek