Az ellenzéki frakció aggódik, szerintük az államosítás nem oldja meg a szolgáltatók rossz helyzetét

Megosztás

Nem felel meg a valóságnak, vagy legalábbis kampányfogásnak tekinthetők azok a kijelentések, amelyek a víz- és csatornamű államnak történő átadása kapcsán hangzottak el a napokban tartott szolnoki városházi sajtótájékoztatón. Ezt Füle István, az ellenzék frakcióvezetője jelentette ki.

Mint Füle István az ellenzéki Szolnoki Többség frakcióvezetője a keddi sajtótájékoztatón kifejtette, tavaly elindult egy olyan törekvés, hogy a víziközműveket államosítsák, azzal, hogy így egységes szolgáltatást tudnak nyújtani egységes árképzéssel. Ez utóbbiról egyébként Szolnokon az ellenzék semmit sem tud.

Szolnok az év elején szembesült azzal, hogy veszteséges a vcsm üzemeltetése. Ez a veszteség akkor 1,7 milliárd forint volt.

Tárgyalások kezdődtek az állammal, aminek eredményeként negyed évnyi támogatást megkapott a város, hitel formájában.

Az állam jelezte, akkor nem kell visszafizetni a hitelt, ha államosítják a céget.

Ez szeptember 19-én meg is történt. Füle István kijelentette, az állam zsarolta a várost, hiszen ha nem adják át a céget, akkor ki kellett volna fizetni a megkapott hitelt.

Ez tovább nehezítette volna a város amúgy sem fényes pénzügyi helyzetét, hiszen a város a Volánnak is tartozott. Ezt közben el is kezdte fizetni, szintén hitel felvételével.

Füle István hangsúlyozta, a Fidesz azt hangoztatta, hogy az állam fizetett a megvásárlásért, holott szerinte egy fillért nem adott a 7 milliárd forintos vcsm-vagyonért.

Füle István azt is megkérdőjelezte, ami a városházi sajtótájékoztatón még elhangzott, hogy a víziközműhálózat teljes rekonstrukciója megtörténik az átvételnek köszönhetően. Erre ugyanis szerinte jelen gazdasági helyzetben nincs lehetőség, ez csak kampányfogás, ezzel becsapják a lakosokat.

A frakcióvezető emlékeztetett, hogy a hő- és melegvízszolgáltatást is államosították Szolnokon. Ennek eredménye lett az, hogy nincs most két szolnoki iskolában fűtés és meleg víz. Vagyis ez számára azt jelenti, hogy az állami cég nem készült fel a fűtési szezonra. Vajon hasonló helyzettel kell majd szembenézni a vcsm-el kapcsolatban is?

Györfi Mihály alpolgármester azt hangsúlyozta, ha már az állam elvitte a közművagyont, akkor fizetni kellett volna érte. Ezzel csökkent a város vagyona. Ráadásul a lakók továbbra is a várost fogják hibáztatni azért, ha nem lesz időben elhárítva valami hiba.

A vezetékek elöregedtek, cseréjük időszerű, vajon ezt mennyire veszi komolyan majd az állami irányítás?

Megerősítette, hogy az átalakítás során ezért fognak harcolni, hogy minden munkatársat átvegyenek és jobb legyen a szolgáltatás színvonala.

Kapcsolódó cikkek