Ismét online csalásokra figyelmeztet a rendőrség

Megosztás

Újabb online csalásra figyelmeztetett a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei rendőrség Facebook-oldalán. Egy férfi olyan termékeket hirdetett, amelyek nem is voltak a tulajdonában. A rendőrség arra is kitért bejegyzésében, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy hasonló csalás áldozatai legyünk.

Egy fiatal férfi olyan termékeket hirdetett az online piactéren, amikkel sosem rendelkezett. Több áldozatot cserkészett be, akik cserépkályháért, bútorért avagy vitrinért 10 és 100 ezer forintot utaltak át a csalónak. A pénz megérkezését követően, a csaló azonnal eltűnt, a bútorok pedig sosem érkeztek meg a vásárlókhoz.

A trükkös csaló azonban nem örülhetett sokáig a tisztességtelenül szerzett zsákmánynak, mert a karcagi nyomozók felgöngyölítették a csalás-sorozatot és gyanúsítottként hallgatták ki a férfit.

A rendőrség figyelmezet, hogy az eset nem egyedi. “Mi bűnmegelőzési szakterületen dolgozók és a nyomozó kollégáink nap, mint nap találkozunk az online térben elkövetett csalások különböző módozataival” – írták bejegyzésükben.

Tanácsokkal is szolgáltak arra vonatkozóan, hogyan kerülhetőek el a hasonló csalások.:

  • Utánvéttel fizess
  • Akár eladó vagy, akár vevő, soha, senkinek ne add meg személyes banki adataid, és mint a szemed fényére, úgy vigyázz a háromjegyű biztonsági CVC kódodra
  • Ne telepíts ismeretlen eredetű programokat a gépedre
  • Nem megbízható linkre kattintottál? Gyanakodj és ne indíts online banki tranzakciót

Márciusban szintén beszámoltunk egy hasonló esetről, akkor egy férfi lett online csalás és szexuális bűncselekmény áldozata. A további részletekről ide kattintva olvashat.

Kapcsolódó cikkek