A karcagi kórházban is van osztály, amelyik nem tud állandóan beteget fogadni

Megosztás

Tizenöt szakorvosi állásra hirdetett meg ajánlatot a karcagi Kátai Gábor Kórház. A hirdetéseket május elején adták fel, a jelentkezési határidőt június 30-ig határozták meg. Keresnek aneszteziológia és intenzív terápiás, belgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász, fül-orr-gégész, infektológus, kardiológiai rehabilitációs, kardiológiai, mozgásszervi rehabilitációs, neurológus, oxyológia és sürgősségi orvostan, pszichiátriai, radiológiai, szemész, szülész-nőgyógyász, traumatológus szakorvost. Ezenkívül boncmestert, gyógytornászt, gyógymasszőrt, műtős szakasszisztenst és szakácsot is keresnek.

A Magyar Narancsnak Lukács László György, Karcag jobbikos országgyűlési képviselője és egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, szerinte nem hiányzik ennyi orvos a kórházból, illetve régóta hiányozhat ennyi, például a szemészeten és a fül-orr-gégészeten. Úgy vélte, arról lehet szó, lejáróban lehetett a szerződések nagy része, és kiírták a pályázatokat, hogy lehessen vállalkozókkal betölteni a helyeket. Ennek a pályáztatásnak inkább gazdasági okai vannak. Vagy jön rá valaki, vagy nem, és akkor van ok vállalkozói szerződést kötni azzal, aki már előtte is ellátta a szakrendelést.

Arról pedig, hogy magánosítani akarnák a karcagi kórházat Lukács László György szerint nincs szó. Nincs ugyanis olyan épeszű befektető, mondta ez ellenzéki politikus, aki ezt meglépné, pont azért sem, mert fizetőképes betegkör sincs a kórház körzetében.

A lap információi szerint bizonyos rendeléseket, például a fül-orr-gégészetit Szolnokról kijáró szakorvos lát el, természetesen csak bizonyos napokon. olyan esetről is tudnak, amikor valaki idős édesanyját vitte a karcagi kórházba járóbeteg-ellátásra, de az intézményből Szolnokra irányították őket, akkor ugyanis épp nem volt orvos a fül-orr-gégészeten a megyeszékhelyről.

A szolnoki ellenzék kedden tartott sajtótájékoztatót a megyei kórházban kialakult helyzetről. Mint Györfi Mihály alpolgármester elmondta, Moháccsal kezdődött a lavina, ahol bejelentették, Pécsre kell menniük az anyukáknak, ha szülni akarnak. Györfi hangsúlyozta, Mohácson legalább annyival jobb a helyzet, hogy egy megyeszékhelyre kell menniük az anyukáknak, míg Szolnok esetében épp ellenkezőleg. Az alpolgármester hangsúlyozta: hiába emelte a kormány az orvosok fizetését, a gondok megmaradtak, a személyzet továbbra sem motivált. Györfi szerint tetézi a gondokat, hogy a szülész és nőgyógyász szakma is elnőiesedett. Szolnokon is nagyon sok nő rezidens volt, akik időközben elmentek szülni. Ezeken a dolgokon az sem fog segíteni, hogy a Belügyminisztériumhoz került az egészségügy – tette hozzá az alpolgármester.

Kapcsolódó cikkek