A Greenpeace szerint határérték feletti az arzénszennyezés a Sajóban

Megosztás

Határérték feletti arzénszennyezést mért a Greenpeace a Sajó magyarországi szakaszán – közölte a szervezet a Facebook-oldalán

Mint arról korábban beszámoltunk, a folyóba február vége óta ömlik vas-oxiddal szennyezett víz egy egykori szlovákiai vasércbányából Alsósajó közelében, egy szlovákiai magyar politikus pedig májusban arról számolt be, hogy a folyóból kipusztult az élővilág.

Ennek ellenére ekkor Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár és az Országos Vízügyi Főigazgatóség (OVF) is azt állította, hogy a magyar szakaszon a vízminőség megfelel a törvényben meghatározott határértékeknek, határérték feletti szennyezés már nem mutatható ki.

A Greenpeace május 25-én négy üledékmintát vett a folyóból a szlovák határtól pár száz méterre, Sajópüspöki térségében. A folyó vizéből és az üledék felső rétegéből vettt mintákat a környezetvédő szervezet akkreditált laboratóriumba küldte, ahol különböző toxikus fémekre nézve vizsgálták azokat. A mintavétel eredményei kimutatták, hogy

négyből két esetben volt magasabb a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja.

A szervezet részletes üledékvizsgálatokat követel a szlovák és a magyar hatóságoktól is mind a Sajó felső szakaszán, a szennyezés forrásának közelében, illetve a hazai szakaszon is. Hozzáteszik, emellett a szlovák hatóság feladata biztosítani, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről, mert az még inkább veszélyeztetné a folyó élővilágát.

Kapcsolódó cikkek