„Nem tudunk úgy kalkulálni, ahogy csettint az állam” – a vendéglátósok kiszámíthatatlan helyzete

Szeptember közepén Szolnok városának egyik kedvelt étterme, a Medvetáncoltató jelentette be, hogy a megnövekedett költségek és a mindennapi kiadások következtében nem tudnak tovább talpon maradni, kénytelenek bezárni. Kis túlzással azt nevezhetnénk meglepetésnek, ha a megyeszékhelyen élők egy új vendéglátóhely nyitásáról, és nem egy meglévő bezárásáról olvashatnának, a Szapáry úton található Stage Pizza & Bar szintén erre a sorsra jutott a nyár folyamán. A Medvetáncoltató tulajdonosa, Ötvös Béla a tavaly októberi beszélgetésünk során már figyelmeztetett intő jelekre, amikor arról beszélt, hogy a közeg haldoklik és kevesen képzelik el ebben a jövőjüket. A…

Tovább olvasom

Ismét véget ért egy álom Szolnokon: bezárt a népszerű étterem

Szolnok egyik kedvelt helye volt a Medvetáncoltató, ám a jelenlegi magyar valósággal szemben tartósan nem tudtak harcolni. A gazdasági és társadalmi nehézségek eleve rossz alapot teremtettek, de az adók és különféle járulékok sorozatos terhe végül megroppantotta őket.

Tovább olvasom

Új étterem nyílt a Sir Francis Drake helyén

Szolnok kisebb-nagyobb Facebook csoportjaiban időről időre felvetődik a kérdés: melyik a megyeszékhely legjobb étterme; ha más városból érkező vendéget fogadunk, hol érdemes elkölteni egy vacsorát, vagy ebédet. Ilyenkor a leghumorosabbnak szánt válasz az, hogy “otthon”, illetve felmerül a Liliomfi, a Bajnok és az Evezős neve. De lássuk be, nem igazán van olyan kultikus hely, amit gondolkodás nélkül, jó szívvel tudnánk ajánlani a megyeszékhelyre látogatóknak. A mai napon bővül a paletta, hiszen egy új vendéglátó egység nyílik a belvárosban: a Hugo Étterem. Az előzetesen közzétett étlapot böngészve megállapíthatjuk, hogy a tulajdonos…

Tovább olvasom

Bezár a jászeberényi Szikla Galéria és Étterem – őket is elérte a rezsiválság

Szomorúan kell tudatnunk, hogy a folyamatosan emelkedő beszállítói árak és a drasztikusan megnövekedett energetikai díjak miatt már nem tudjuk kigazdálkodni, hogy nyitva maradhassunk. A dráguló alapanyagokkal még meg tudtunk küzdeni, tényleg próbálkoztunk, hogy a sokak szívéhez közelálló Szikra Galéria és Éttermet ne kelljen bezárni, de szeptember 11-e után már nem nyitunk ki -írja közösségi oldalán a jászberényi galéria. Köszönjük szépen a megértéseteket és, hogy ez idő alatt minket választottatok. Rengeteg csodálatos eseménynek adott helyszínt, legyen szó esküvőről, keresztelőről, céges bulikról, vagy csak egy családdal eltöltött közös vacsoráról. Sajnáljuk, hogy így…

Tovább olvasom

Drasztikusan drágul minden, 50%-os áremelés lenne indokolt a vendéglátásban – de akkor ki lenne a vendég?

2020 tavasza óta így is nagyon húzós a magyarországi vendéglátás helyzete, a járvány hullámai után most a borzalmas infláció teszi be a kaput és még ki tudja, mi jöhet ezután. Az alapanyagok és a munkaerő ára ugyanakkor az egekbe szökik, napról napra érezhető a drasztikus drágulás, többek között a többi országhoz képest kiemelkedően magas infláció miatt. Az éttermek nagyon nehezen birkóznak meg az áremelkedéssel, főleg, hogy az árak naponta változnak – nyilatkozta az mfornak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács elmondta, hogy a vendéglátó vállalkozások 90 százaléka Magyarországon kkv, így…

Tovább olvasom