Miért festik fehérre a fák törzsét?

Megosztás

Ön is elgondolkozott már azon, hogy a téli hónapok érkezésével miért festik fehérre a fák törzsét? Elsősorban a hidegebb időjárásra érzékeny csonthéjas gyümölcsfajok (kajszi, őszibarack) esetében találkozhatunk ezekkel a fehér zoknikkal.

Az eljárás célja a törzsön kialakuló kéregrepedések, úgynevezett fagylécek elleni védelem. A fák törzsének főként napos oldala napközben felmelegszik, éjszaka pedig hirtelen lehűlés követi. Ez a hőingadozás a napos, de nagyon hideg téli időjárás esetén veszélyezteti leginkább a fák egészségét. A fehérre festett fás részek a napsugarat visszaverik, így azok a legmelegebb déli órákban sem melegednek fel túlságosan. A jótékony hatás tovább, még tavasszal is fennállhat, ugyanis a nedvkeringés is később indul be az ilyen meszelt növények esetében. Így akár egy hirtelen jött tavaszi fagy ellen is védelmet nyújthat, ugyanis a fák virágzása kb. egy héttel tolódik el, amikor már a fagyveszély is kisebb mértékű

Hogyan kell meszezni a fák törzsét?

A legfontosabb tudnivaló az, hogy a mésszel való foglalatoskodás az emberre is veszélyes, ezért védőruházat kell hozzá: hosszú szárú gumikesztyű, gumicsizma, munkás ruha, sőt praktikus a fröcskölésveszély miatt egy védőszemüveg is.

A jó hír az, hogy a rovarok és gombák is elpusztulnak a mészréteg alatt, sőt a fa kérgét károsító mohák és zuzmók se bírják. A mésztejet egyébként egy 10-12%-os szuszpenzióban gombaölő szerként és sebgyógyító anyagként is használják a kertészek.

Meszezésre legjobb a 5-8%-os mésztej, amelyet úgy állíthatunk elő, hogy egy rész oltott mészhez nyolc rész vizet adunk, majd hosszan keverjük. Alkalmanként csak annyi mésztejet keverjünk, amennyit aznap fel is használunk. A kikevert mésztejet legalább két órán keresztül hagyni kell pihenni.

A meszet lemossa a nagyobb eső, ezért a munkát száraz időszakban célszerű végezni, amikor van esélye a mészrétegnek megszáradni. Ha valakinek sok ideje van, akár több rétegben is felviheti a meszet a törzsre, ezzel erősíti a hatását.

Meszelésre legjobbak a téli hónapok. A lényeg, hogy tél végén már kifejthesse védő hatását, de lehetőleg ne túl korán kerüljön a helyére a mész, különben tavaszra lemosódik.

forrás: balintgazda.hu

Kapcsolódó cikkek