Van egy jó és nagyon sok rossz hírünk a törökszentmiklósiaknak

Megosztás

Energia-takarékossági intézkedéseket terveznek bevezetni Törökszentmiklóson. Erre azért van szükség, mert a város valamennyi önkormányzati intézménye (a polgármesteri hivatallal együtt 8 intézmény) összes telephelyén, Törökszentmiklós és Óballa, Surjány, Szakállas közvilágítását is beleszámítva 2021-ben az elektromos áramra és a vezetékes földgázra 74,697 millió forintot fordított. Ugyanerre idén 129,714 millió forintot számoltak szeptemberben. 

Viszont 2023-ra 527,649 millió forintot kalkuláltak az októberi piaci árak alapján. Mint ismert, minden minden magyarországi önkormányzat 2022. augusztus 1-től kikerült a piacra, ahol nincs részleges rezsicsökkentés sem. Ezért takarékoskodni kell. 

Bár Törökszentmiklóson korszerűsítették a  közvilágítást, ami harmad annyi elektromos áramot igényel, mint korábban, több épületük fűtése geotermikus hővel történik, energetikai korszerűsítést hajtottak végre, mégis, irdatlan pénzt kell a jövő évre fordítani csak világításra és fűtésre. 

Emiatt takarékossági intézkedéseket kell végrehajtani, melyeket ma fog tárgyalni a képviselő-testület. (Az energiatakarékossági intézkedésekkel kapcsolatos előterjesztés itt olvasható: https://www.torokszentmiklos.hu/hirek/146563/1._napirend).

Az alábbi javaslatokról kell dönteni:

– jó hír, hogy a közvilágítás változatlan marad, hisz a közrend, közbiztonság és a közlekedésbiztonság megóvása miatt, annak korlátozása nem lehetséges. Viszont az már nem, hogy az idei karácsonyi díszvilágítás elmarad.

És a további tervezett rossz hírek:
– az Ipolyi Közművelődési Központ, mint az egyik legnagyobb gázfogyasztó épület, 2022. december 20. és 2023. március 31. között zárva tart. Csak a könyvtár működik heti 25 órában – mivel azt jogszabály írja elő, egyedi működési rendben.
– a Kossuth Lajos út 251. alatti nyugdíjas klub működése szünetel 2022. december 1. és 2023. április 30. között, az ottani ellátottakat a többi ellátási helyen látják el. Minden más helyen a működés időtartama 6 órára korlátozódik.
– az éjjeli menedékhelyi ellátás az idei téli időszakban nem fog működni
– a szociális étkeztetés a hétvégi és munkaszüneti napokon nem lesz elérhető
– a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás 2022. december 31-ével megszűnik
– a Kossuth Lajos utca 21. alatti, Napraforgó tagóvoda 2023. január 9. és 2023. május 31. között zárva tart. Az óvodásokat a többi tagóvodákba csoportosítják át.
– a Biztos Kezdet Gyerekház 2022. december 1-től a Zenész út 1. alatti Közösségi Házba költözik át
– a gyermekintézményekben (bölcsőde, óvodák) a téli szünet meghosszabbítása 2023. január 6-ig. Nyitás 2023. január 9. hétfő.
– a bölcsőde nyitvatartási ideje a jogszabályban előírt 10 órára csökken
– az EGYMI épületének fűtése 14 órától csökken
– minden nem gyermekek ellátásra szolgáló épület fűtési hőmérséklete a fűtési időszak alatt legfeljebb 18 ⁰C fok lehet
– igazgatási szünet elrendelése a polgármesteri hivatalban 2022. december 27. és 2023. január 6. között
– négynapos munkahét bevezetése a polgármesteri hivatalban 2023. január 1. és 2023. március 31. között.
– a Városi Sporttelep földgáz és elektromos energia felhasználásának teljes mértékű átadása a sporttelepet használó egyesületek számára (eddig az önkormányzat az energia költségek 90%-t fizette önként vállalt feladatként).

Ezekkel az intézkedésekkel a becsült 2023-as energiakiadások 12-15%-át tudják megtakarítani.

Mindezek mellett fejlesztésekkel is kívánja az önkormányzat a kiadásokat csökkenteni. Minden olyan épületben, ahol eddig az nem történt meg, ott energiatakarékos izzókra cserélik a fényforrásokat. A termálfűtési rendszert az IKK-ban, az épülő új bölcsőde épületében és a Százszorszép tagóvodában meg kívánják valósítani. 

KÉP: Idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás

Fotó: törökszentmiklós.hu

Szerző: Tóth András

Kapcsolódó cikkek